Dit is waarom verveling goed is voor je creativiteit - Vance

Nu aan het lezen

Dit is waarom verveling goed is voor je creativiteit

Dit is waarom verveling goed is voor je creativiteit

Heb je geen inspiratie meer? Dan wordt het tijd dat jij je eens meer gaat vervelen. Ja, dat hoor je goed. Blijkbaar is dat eindeloze staren naar je plafond toch ergens goed voor. Manoush Zomorodi van de podcast “Note to Self” legt uit wat verveling kan doen voor je creativiteit.

Onderzoek

Onderzoekers ontwikkelden al in 1967 een methode die creativiteit kan meten. Psycholoog J.P. Guildford bedacht toetsen van twee minuten waarbij de deelnemer zo veel mogelijk manieren moest bedenken waarop je een alledaags object kunt gebruiken. Na de toets werd de deelnemer beoordeeld op vier criteria: originaliteit, flexibiliteit, hoeveelheid en detail. Zo is het niet erg origineel als je een baksteen gebruikt om een deur open te houden. Maar een verhaal over hoe je wakker ligt door het idee dat een baksteen tien etages naar beneden kan vallen en op iemands’ hoofd terecht kan komen? Dát is wel origineel.

Maar wat heeft verveling dan met creativiteit te maken? Onderzoeker bij de Universiteit van Central Lancashire, Sandi Mann, liet deelnemers twintig minuten lang nummers uit een telefoonboek kopiëren. Zij vroeg hen daarna zoveel mogelijk manieren te bedenken waarop je twee papieren bekers kunt gebruiken. Zo kwamen de deelnemers op het idee om er een plantenbak of speelgoed van te maken. Hierna moesten de deelnemers een nóg saaiere taak verrichten. Zij moesten telefoonnummers hardop uitspreken. Hierna kwamen de deelnemers op veel originelere ideeën, zoals een beker als oorbel, telefoon of zelfs puntige beha’s zoals die van Madonna.

Drie manieren waarop je je meer gaat vervelen

Het is aangetoond dat je door saaie taken creatiever gaat denken. Maar hoe kan je je beter vervelen? Zomorodi toetste verschillende vormen van gedrag bij haar luisteraars. Zo kwam zij op drie dingen waardoor je je meer gaat vervelen, en dus ook creatiever gaat denken.

1. Geen apparaten als je onderweg bent

Probeer eens je telefoon uit het zicht te leggen als je in de trein of bus zit. En neem al helemaal niet je telefoon mee als je naar de wc gaat of in een rij moet staan. 88% van de luisteraars gaf aan dat deze simpele methode de beste manier is om je hoofd leeg te maken en ruimte te bieden voor creatieve ideeën.

2. Verwijder je meest-gebruikte app

Zit jij continu door je Instagram tijdlijn te scrollen? Of app je erop los in twintig verschillende Whatsapp-groepen? Probeer eens een dag zonder je meest-gebruikte app te doen. Je kan beginnen met één dag, en kijken hoe dit voor je is. Veel luisteraars kozen ervoor een social media app te verwijderen. Een luisteraar gaf zelfs aan dat hij het elke week wil gaan doen.

3. Ga op nep-vakantie

Note to Self vroeg haar luisteraars een pauze tijdens de werkdag in te lasten. De luisteraars lieten hun collega’s weten dat ze een vaste periode van 20 minuten in wilden lasten om na te denken. Door de verwachtingen van collega’s te veranderen, kregen deelnemers de tijd om zonder schuldgevoel creatief na te denken. Door een ‘pauze’ in te lasten vallen collega’s je niet meteen lastig met vragen of feedback en kan je heel even lekker dagdromen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.