Je hebt wethouders van openbare ruimte, wethouders van van veiligheid en nu ook wethouders van Geluk. De gemeente Drimmelen is een van de gemeenten die zo’n wethouder heeft. “Mensen geven aan dat er twee dingen belangrijk zijn in het leven: gezond en gelukkig zijn. We willen proberen het geluksniveau voor iedereen een beetje te verbeteren.”
De gemeente Schagen was de eerste gemeente met een wethouder van Geluk, het Noord-Brabantse Drimmelen de tweede. Jan-Willem Stoop is vervult daar sinds april deze functie. Maar wat doen die wethouders eigenlijk?
Wat doet de wethouder?
“Geluk benadrukt het positieve. Als we de positieve elementen in een goed daglicht kunnen zetten, dan leidt dat weer tot ander positief gedrag”, vertelt Stoop. Neemt de gemeente dus een beslissing waar mensen blij van worden, dan worden zij gelukkiger en gaan ze zich beter gedragen, is de hoop.
Als overheid kun je echter niet het totale geluk van mensen bepalen, weet ook Stoop. “Maar we weten wel dat we ons steentje bij kunnen dragen.” In Drimmelen combineert hij dat met zijn portefuille Openbare ruimte. “Het gaat er met name om dat we bij de inrichting van openbare plekken en het opzetten van activiteiten ons afvragen of het bijdraagt aan het geluk van de mensen.”
Daarnaast draait het wethouderschap van Geluk deels ook om betere dienstverlening vanuit de overheid. “Als iemand die hier aan het loket komt goed geholpen wordt, zal diegene gelukkiger naar huis gaan dan wanneer dat niet zo was.” Oftewel: een wethouder van Geluk houdt zich bezig met het gelukkiger maken van jou. Niet door overal Boeddhabeelden neer te zetten, maar door actief beslissingen te nemen die daar aan bij kunnen dragen.
Waar word je gelukkig van?
Allemaal leuk en aardig, maar hoe bepaal je nu eigenlijk waar je burgers precies gelukkig van worden? Via een enquête, een grootschalig onderzoek of door gewoon maar wat te doen? “We moeten daar de verbinding met mensen voor zoeken”, aldus Stoop. Simpel gezegd moet er dus actief met mensen gesproken worden om te zien wat wel en niet werkt.
“We zien wel dat we bepaalde activiteiten uitvoeren die aanslaan bij mensen. Ik denk dat we ons dan ook met name moeten focussen op wat we daar nog meer in kunnen betekenen.” Als voorbeeld geeft hij de Terheijdenloop, een hardloopevenement in de gemeente. “Het comité besloot echter te stoppen, waardoor de loop er vorig jaar niet was. Iedereen was teleurgesteld.”
Als overheid heb je volgens Stoop dan twee keuzes: achterover zitten en het er bij laten, “of je gaat een partner zoeken om het weer op te pakken.” En dat lukte. “Vorig weekend was de loop er weer en het was geweldig. De kinderen en ouders waren blij, en het zorgt ook nog eens voor gezonde mensen.”
De stappen die de gemeente neemt hebben als bijkomend voordeel dat mensen ook zelf contact opnemen met de gemeente. “Het triggert mensen die normaal gesproken weinig contact hebben met de overheid om toch eens een berichtje te sturen.” Daardoor komen er dus nog veel meer ideeën binnen waar mensen gelukkiger van kunnen worden. En dat bedoelt Stoop ook met ‘de verbinding voor zoeken’: laat ze vooral ook zelf ideeën aandragen en peil onder de burgers wat wel en niet werkt.
Geluksplekken
Een van de acties die Drimmelen al ondernomen heeft, is het opzetten van geluksplekken. Dat zijn speciale plekken waar je graag komt, aldus Stoop. “Daar kun je elkaar ontmoeten en activiteiten uitvoeren. We moeten er voor zorgen dat zo’n openbare ruimte uitnodigt om er naar toe te gaan.”
Natuurlijk hoeft niet alles zo groot te zijn als het aanleggen van een complete geluksplek. Het bevorderen van het geluksgevoel van de bewoners van Drimmelen wordt ook op kleinere manieren aangepakt. “We kunnen in samenspraak met burgers maatregelen nemen. Zo is Drimmelen een groene gemeente, maar ons groen is ook letterlijk groen. Daar willen we met kleurrijke bermen en hangende bakjes verandering in brengen.”
Het kan zelfs nog eenvoudiger: “De zwembaden bij ons gaan standaard eind april open. Maar het weekend daarvoor werd het schitterend weer. We hebben de zwembaden eerder opengezet, ook al zit dat niet in ons beleid. Daardoor hebben 1.300 mensen een ontzettend leuk weekend gehad.” Een kleine handeling, die veel mensen snel gelukkig maakt.
Stof opwaaien
Hoewel er in Drimmelen dus nog niet lang een wethouder van Geluk is, merkt Stoop al dat het effect heeft. “Het doet stof opwaaien. Natuurlijk krijg ik soms ook wat cynische reacties. Dan zeggen ze: ‘hebben ze niets beters te doen?’ Maar als je dan het verhaal uitlegt wat er achter zit, dan draaien ze vaak wel weer bij.”
Maar is zo’n wethouder van Geluk dan ook iets voor andere gemeenten? Stoop vindt van wel: “Ik denk dat als je als overheid het welbevinden van je burger belangrijk vindt, ik ze dit zeker kan aanbevelen. Iedere overheid moet echter zelf wel kijken welk etiket ze er op willen plakken.”