Deze vier jongeren gingen vandaag naar de stembus en wel hierom

Nu aan het lezen

Deze jongeren gingen vandaag naar de stembus: Ieder met een andere voorkeur

Deze jongeren gingen vandaag naar de stembus: Ieder met een andere voorkeur

Stemmen doe je niet zomaar, het is een belangrijke keuze die je moet maken. Er waren dit jaar niet voor niks meer zwevende kiezers dan ooit, vooral onder jongeren, maar er moet toch een keuze worden gemaakt. Want niet stemmen is uit den boze!

Kies je dan voor je politieke voorkeur die je al jaren hebt of kies je eerder strategisch omdat je niet wilt dat een bepaalde partij de grootste wordt? We vroegen het aan vier jonge stemmers die allen op een andere partij stemden, ieder om een eigen reden.

Maud stemt VVD

“De grootste reden waarom ik op VVD heb gestemd, is omdat ik absoluut niet wil dat PVV de grootste wordt”, vertelt Maud Vissers uit Tilburg. “Ik ben gewoon erg tegen Wilders en ik hoop dat we morgen als land niet worden verrast met het feit dat PVV de winnaar is.”

Maud heeft niet op lijsttrekker Mark Rutte gestemd, maar op Klaas Dijkhof. “Om heel eerlijk te zijn, heb ik op hem gestemd, omdat ik het een heel erg intelligente en sympathieke man vindt. Dat komt misschien ook deels door zijn deelname aan ‘De Slimste Mens’, hij heeft daar heel erg zichzelf laten zien en dat heeft hem denk ik goed geholpen. Het is een nuchtere man en dat vind ik fijn”, zegt de 24-jarige studente.

Het is overigens niet de eerste keer dat Maud op de VVD stemt en het was voor haar ook geen moeilijke keuze. “Ik ben van mening dat de rijken in Nederland niet meer moeten inleveren dan dat ze nu al doen. Zij hebben hun hele leven al hard gewerkt om te komen waar ze nu zijn en dan vind ik niet dat het eerlijk is als zij meer dan de helft van hun inkomen weer moeten inleveren aan belasting.”

Op de vraag wat ze hoopt dat de uitslag vanavond absoluut niet wordt, wist de studente direct antwoord: “Ik hoop ten zeerste dat de PVV niet wint, ik hoop het echt niet.”

Hugo stemt Forum voor Democratie

De Nijmeegse Hugo Sinnema stemde vandaag op Forum voor Democratie. “Hun standpunten komen erg overeen met waar ik voor sta en bovendien was hun social-media-campagne heel goed, vond ik. Dat sprak mij erg aan.”

Hugo kiest mede voor deze partij omdat zij naar de bestuursmethode van andere landen kijken, volgens Hugo. “Het onderwijsmodel in Finland, de volksinitiatieven in Zwitserland, dat staat mij erg aan. Bovendien heb ik op Thierry Baudet gestemd, omdat hij straight to the point is en er niet omheen draait. Ik denk dat hij het beste een boodschap kan overbrengen in de Tweede Kamer.”

“Ik heb heel lang gezweefd, pas afgelopen weekend heb ik de streep kunnen trekken door nog een keer het partijprogramma door te nemen. Maar als ik op een linkse partij zou moeten stemmen, dan zou het de SP worden. Zij zijn de meest rationele partij, GroenLinks praat alleen maar over politiek correcte onderwerpen”, zegt de 20-jarige student.

“Mijn hoop ligt op dat FVD minstens vier zetels krijgt, zodat ze wel een stem hebben in het kabinet. De coalitie die ik denk dat er zal komen is VVD, D66 en misschien CDA? Ik weet het niet zo goed, ik zie het wel.”

Lonneke stemt CDA

“Ik heb gestemd op nummer 50 van het CDA, dat is mijn oude buurjongen en ik gun het hem heel erg”, zegt Lonneke van Knijff uit Tilburg. Voorheen stemde Lonneke altijd op Partij van de Arbeid, simpelweg omdat haar vader lid is van die partij, maar sinds dit jaar kiest ze voor het CDA.

“Ik heb het afgelopen jaar een huis gekocht en met mijn vriend en ik merk dat het als starter gewoon erg moeilijk is om een hypotheek te krijgen als je nog een studieschuld aan je broek hebt hangen. Door het huidige leenstelsel wordt dit alleen nog maar erger en over tien jaar kan geen enkele starter meer een huis kopen”, zegt de 22-jarige, “Het CDA maakt zich hier hard voor en zet zich vooral in voor starters. Dat vind ik belangrijk.”

Lonneke is van oorsprong niet christelijk, maar kiest toch voor een christelijke partij. “Klopt, ik ben totaal niet christelijk opgevoed. Met het standpunt over het niet verder uitbreiden van de euthanasiewet ben ik het dan ook niet mee eens. Maar ja, dan zou je op zoek moeten gaan naar het schaap met vijf poten en voordat je die partij vindt.” De net afgestudeerde hoopt dat er een goede coalitie wordt gevormd waar ze een middenweg vinden voor dit soort wetten.

“De ideale coalitie is voor mij VVD, CDA en misschien wel GroenLinks. Absoluut niet de PVV.”

Pim stemt Partij voor de Dieren

De 28-jarige Pim van den Berg stemde vandaag op de Partij voor de Dieren omdat “zij de meest vooruitstrevende partij zijn op het gebied van het klimaat”. “Ik heb de laatste vier jaar mijn overtuiging voor de partij ontwikkelt, veel boeken gelezen over de fractieleden en ik ben erg voor hun centrale aanpak van het klimaatprobleem”, zegt de Utrechter.

Pim wilde absoluut op een vrouw stemmen op de lijst en dat is niet zo moeilijk bij de Partij voor de Dieren. “Nee niet Marianne Thieme, maar nummer twee op de lijst: Esther Ouwehand.”

Ondanks zijn stem op de Partij voor de Dieren denkt de journalist dat Mark Rutte wederom premier wordt. “Ik zie het niet voor me dat er een geheel linkse coalitie komt, wat ik stiekem wel hoop natuurlijk. Ik hoop op een verkiezingsnederlaag voor de VVD, waarbij Jesse Klaver de grootste wordt. Dat zou ik erg leuk vinden, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren.”

Een rechtse coalitie is Pims grootste angst: “Iets waar ik absoluut niet op zit te wachten is een coalitie met VVD, PVV, CDA en ChristenUnie. Hoe rechtser, hoe slechter.”

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.