Vance

Jongerenkamer komt met handig lespakket over kabinetsformatie

De stemmen zijn geteld en het is tijd om een nieuw kabinet samen te stellen. Makkelijker gezegd dan gedaan zullen we maar zeggen. Er komen namelijk een heleboel dingen bij kijken die niet voor iedereen even duidelijk zijn. Zo dacht ook Jongerenkamer, een initiatief van ProDemos en de Tweede Kamer om jongeren en de politiek dichter bij elkaar te brengen. De organisatie bedacht een lespakket om de wirwar aan informatie over de kabinetsformatie begrijpelijker te maken voor jongeren.

Het lespakket bestaat onder andere uit een formatiespel. Het spel is ontwikkeld voor middelbare scholieren en mbo-studenten. Door het spel maken leerlingen kennis met het proces ‘van kiezen naar kabinet’. In groepjes gaan de leerlingen met elkaar in gesprek en onderhandelen zij om zo een nieuw kabinet te kunnen vormen.

Eigen formatie

Elke opdracht wordt uitgelegd door middel van een instructievideo en om een juist kabinet te vormen, moeten de leerlingen uitzoeken welke standpunten zij het belangrijkst vinden. Met het standpuntenformulier geef je elk standpunt een punt tussen de 1 en 10. Het doel hiervan is om tijdens de formatie zoveel mogelijk punten te behalen voor één standpunt.

Voor de docenten zit er ook een handige handleiding bij met de spelregels erop beschreven. Daarnaast geeft deze infographic een duidelijk beeld van hoe de verkiezingen in het algemeen werken: van het samenstellen van een partij tot aan het samenstellen van een regeerakkoord.

Ben jij nou officieel geen middelbare scholier meer, maar wil je ook nog even stap voor stap nagaan hoe die kabinetsformatie er aan toegaat (like me)? Check dan gerust de Jongerenkamer.