Dochter klaagt ouders aan vanwege online zetten van gênante kinderfoto's

Nu aan het lezen

Achttienjarig meisje klaagt haar ouders aan voor het plaatsen van haar kinderfoto’s op Facebook

Achttienjarig meisje klaagt haar ouders aan voor het plaatsen van haar kinderfoto’s op Facebook

Het schaamtegevoel dat je als puber bekroop in ongeveer elk situatie, was gestoeld op één ding: je eigen onzekerheid.

Wat ‘die oude lui’ ook deden, het was niet cool en het zou jouw image genadeloos ten gronde richten.

Digitaal fotoboek

Een stap verder dan de reguliere gênante situaties, denk aan het oppikken/afzetten bij feesten en partijen, het gewoon al in jouw presence vertonen, zijn ongetwijfeld de perikelen waar tieners van nu mee te maken hebben. Foto’s van mijn jeugd bevinden zich voor 99,9 procent in fotoboeken, veilig opgeborgen op zolder.

Hoe anders dan de manier waarop afbeeldingen nu hun weg via Facebook richting de rest van de wereld vinden. Het podium waarop je ‘voor schut’ zou kunnen worden gezet, is van de fysieke ruimte verplaatst naar the digital realm, en dat valt sommige tieners (terecht) best zwaar.

Juridische stappen

Een 18-jarige vrouw uit Oostenrijk die anoniem wilt blijven, besluit het heft in eigen handen te nemen nadat haar ouders ‘honderden kinderfoto’s van haar online hadden geplaatst die te privé waren voor de wereld om te zien’.

Ze klaagt haar ouders aan omdat ze de jeugdfoto’s wil laten verwijderen – een stap die tot nu toe persistent wordt geweigerd door de twee.

“Ze hebben geen schaamte of grenzen”, aldus de dochter tegen The Local, een lokale Engelse krant. Of het nu ging om het zitten op het toilet of naakt in mijn bed liggen – alles werd gefotografeerd en toen online gezet.

Serieus

Voor wie nu net als ik twee ouders voor zich ziet die het incident afdoen als ‘lacherig’ en ‘postpuberaal’, moet wellicht nog een keer nadenken. Volgens de vrouw werd haar aanklacht absoluut niet serieus genomen door het ouderlijk gezag waardoor ze zich nu gedwongen ziet juridische stappen te ondernemen.

Haar vader zou hebben gezegd dat hij ‘het recht heeft de foto’s te delen omdat hij ze heeft gemaakt’. Volgens de advocaat van de dochter maakt ze een goede kans heeft te bewijzen dat de foto’s haar privacy aantasten.

Wetten

In sommige landen, waaronder Frankrijk, kan het schenden van de privacy van je kinderen en het publiceren van kinderfoto’s leiden tot gevangenisstraf. In Oostenrijk geldt zoiets niet, dus de gevolgen van deze zaak zijn interessant om te volgen.

In november zal de zaak voorkomen en wordt duidelijk wie er in het gelijk wordt gesteld.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.