Kabinet wil alle seks tegen wil van de ander strafbaar maken

Nu aan het lezen

Kabinet wil alle seks tegen wil van de ander strafbaar maken

Kabinet wil alle seks tegen wil van de ander strafbaar maken

Verkrachting en aanranding zijn al heel lang strafbaar in Nederland. Maar hoe bewijs je dat iemand daadwerkelijk verkracht is, als er bijvoorbeeld geen geweld wordt gebruikt of het slachtoffer uit angst verstijft en zich niet verzet? Daar is een oplossing voor gekomen. Het kabinet wil namelijk alle seks met iemand die dat niet wil strafbaar maken, meldt de NOS.

Minister Grapperhaus kondigde gisteren een wetsvoorstel aan waar in staat dat alle seks met iemand die dat niet wil, strafbaar wordt. Twijfel je voor je onder de lakens duikt of de ander wel wil? Dan krijg je de plicht om te vragen wat de ander wil en of diegene het wel prettig vindt. Het wordt namelijk ook strafbaar om seks te hebben als je had kunnen weten dat de ander het niet wil.

De al bestaande wet over seksuele misdrijven, wordt dus aangevuld. Bij de nieuw toe te voegen misdrijven draait het niet om dwang, maar seks tegen de wil. Het gevolg? Het Openbaar Ministerie hoeft niet meer te bewijzen dat het slachtoffer zich verzet heeft of zich niet kon onttrekken aan de handelingen.

Natuurlijk moet er wel iets bewezen worden, voor iemand door de rechter gestraft wordt. Het moet namelijk via verklaringen aangetoond worden dat de seksuele handelingen tegen de wil van het slachtoffer ingingen.

Seksuele intimidatie

Het wetsvoorstel houdt echter niet op bij daadwerkelijke seks. Ook komen er wijzigingen op het gebied van grensoverschrijdende seksueel gedrag. Seksuele intimidatie – zowel op straat als online – wordt bijvoorbeeld ook strafbaar. Grapperhaus vindt dat mensen zich veilig moeten voelen en ongehinderd zichzelf kunnen zijn.

Grapperhaus gaat in de komende maanden uitzoeken hoe de nieuwe wetten het beste uitgevoerd kunnen worden. Ook onderzoekt hij de kosten. Het definitieve wetsvoorstel wordt waarschijnlijk eind dit jaar of begin 2020 ingevoerd.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.