Kan het spel Assassin's Creed helpen bij de wederopbouw van de Notre-Dame?

Nu aan het lezen

Kan het spel Assassin’s Creed helpen bij de wederopbouw van de Notre-Dame?

Kan het spel Assassin’s Creed helpen bij de wederopbouw van de Notre-Dame?

Het was groot nieuws deze week: de Notre-Dame kwam in brand te staan en een deel van de beroemde kerk werd daarbij verwoest. Frankrijk wil de kerk logischerwijs weer opbouwen, en daarbij krijgt het hulp uit allerlei hoeken. Grote bedrijven als Disney en Apple doneren bijvoorbeeld geld. Maar spelontwikkelaar Ubisoft kan misschien nog wel meer doen dan dat.

Ubisoft is de maker van het spel Assassin’s Creed Unity. Assassin’s Creed staat bekend om zijn historisch accurate en erg gedetailleerde digitale varianten van historische plekken. Ieder spel speelt zich in een ander deel van de wereld en in een andere tijd af. Unity speelt zich af in Parijs, en voor het spel werd ook de Notre-Dame helemaal nagemaakt.

Dat deden de makers aan de hand van oude kaarten, foto’s en tekeningen. Uiteindelijk werd de digitale versie tot 90 procent van de daadwerkelijke schaal nagemaakt, weet The Guardian. Caroline Miousse, een levelontwerper voor het spel, werkte veertien maanden vrijwel exclusief aan de kathedraal.

Het resultaat is op zijn minst indrukwekkend te noemen, maar mogelijk ook nuttig. Diverse mensen hebben namelijk gesuggereerd dat de ontwerpen van het spel kunnen helpen bij de wederopbouw van de kathedraal.

Assassins-Creed-Unity-Notre-DAme
Foto: Ubisoft

Ubisoft wil helpen

Ubisoft zelf zegt dat er nog geen gesprekken zijn geweest over deze mogelijkheid. “We zijn momenteel niet betrokken bij de reconstructie van de Notre-Dame, maar bieden onze expertise graag aan om op iedere mogelijke manier te helpen”, aldus een woordvoerder.

Daarbij is het volgens de woordvoerder echter wel belangrijk om je te realiseren dat de kathedraal in het spel geen wetenschappelijke reconstructie was, maar meer een “artistieke visie”. “We wilden erg precies zijn met de details, maar er zijn wel wat verschillen als het om schaal gaat.” Zo is de bekende toren anders in het spel, omdat deze toren in de geschiedenis van de kathedraal is veranderd.

Overigens heeft de studio bekendgemaakt net als diverse andere bedrijven geld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw. Ubisoft doneert 500.000 euro voor dit doel.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.