In Kenia zijn plastic tasjes vanaf nu verboden en de reacties zijn geweldig

Nu aan het lezen

In Kenia zijn plastic tasjes vanaf nu verboden en de reacties zijn geweldig

In Kenia zijn plastic tasjes vanaf nu verboden en de reacties zijn geweldig

Plastic soep is één van de meest onsmakelijke gerechten ter wereld. Het is ongezond, onnodig en het ergste van dat al: we creëren het zelf.

Omdat het beschadigde milieu niet zelf onvrede kan uiten, spreken maatschappelijk bewuste professionals en politici zich steeds vaker uit. De boodschap: we moeten minderen met ons plasticgebruik.

Verbod

Toegegeven, niet elke politicus heeft er handje van om zich sterk te maken voor het milieu juist wanneer dat het hardst nodig is (Trump, luister je?), maar in Kenia doen ze dat wél.

De staat in Oost-Afrika doet wat de meeste landen nog ontberen: ze zorgen voor een verbod op het plastic tasje. De maatregel houdt in dat winkeliers en marktkooplui geen plastic tassen meer mogen meegeven aan klanten.

De Kenianen moeten het doen met papieren zakken of zelf een herbruikbare tas meenemen. Betalen om toch een plastic tas te krijgen zoals we dat in Nederland kennen? Ook dat is niet meer mogelijk.

Gevangenisstraf

Kenia, een van de grootste Afrikaanse landen, volgt met het besluit landen als Marokko, Kameroen en Rwanda. De aanleiding hiervoor zijn nationale zorgen om het milieu. Het is al de vierde poging in tien jaar die het Afrikaanse land doet.

Verkoop, maak of draag je toch een plastic tas, dan riskeer je een boete van zo’n 38.000 dollar of een gevangenisstraf die vier jaar kan duren. De maatregel geldt ook voor toeristen die aankomen op vliegvelden. Zij moeten hun plastic tasjes inleveren bij aankomst.

24 miljoen tassen

Hoewel fabrikanten vrezen voor hun product, lijkt het gros van de bevolking het overheidsbesluit te steunen. Doorgaans gebruiken Kenianen zo’n 24 miljoen tassen per maand, waardoor steden besneeuwd zijn met de kunststof buidel.

Ook veel Nederlanders scharen zich achter het drastische besluit en zeggen dat er meer rigoureuze beslissingen moeten worden genomen om het milieu te beschermen. Het besluit is duidelijk, zeggen ze, en behoorlijk effectief.

 

In Nederland is het sinds januari 2016 verboden om gratis plastic tasjes uit te delen in Nederland. Alternatieven zijn biologisch afbreekbare tasjes of een jute zak met een hip opdrukje.

Minder nieuw plastic en het scheiden van het plastic dat er is, betekent dat we geen nieuw plastic te maken. Minder fossiele grondstoffen zijn dan nodig en er wordt bespaard op energie en de uitstoot van CO2.

Verminderen

Nederland loopt tegenwoordig binnen Europa voorop met het recyclen van plastic verpakkingen. Het doel voor dit jaar is 52% van het plastic verpakkingsafval te recyclen aldus Plastic Heroes, een inzamelsysteem voor lege, plastic verpakkingen.

Hoewel van een absolute plastic tasjesban in Nederland nog geen sprake is, maakte Aldi onlangs bekend de plastic tas in de ban te doen. Vanaf volgend jaar zijn alleen nog de duurzamere stevige shoppers te koop. Andere supermarktketens lieten weten Aldi niet te volgen in dit besluit.

Voorbeeldfunctie

In veel Europese landen zijn plastic tasjes nog heel gebruikelijk maar op last van de EU moeten Europese landen tussen 2014 en 2025 het aantal plastic tasjes fors terugdringen. Lidstaten kunnen daarbij kiezen tussen twee opties; of landen dringen het gemiddeld gebruik p.p. of ze beloven dat plastic tasjes niet meer gratis worden weggeven na 2019.

2019 is nog een aantal jaar weg, en zelfs dat besluit zal geen rigoureus verbod zijn zoals in Kenia het geval is. Afrika is hiermee in toenemende mate een voorbeeld voor alle landen. De Keniaanse milieusecretaris Alice Kaudia zei eerder te streven naar een circulaire economie, wat inhoudt dat verpakkingen zo worden ontworpen, geproduceerd en verwerkt, dat ze kunnen worden vernieuwd, gereduceerd, hergebruikt en gerecycled.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.