Vervuiling is tegenwoordig hot topic, ook als het om vervuiling van het water gaat. In Nederland denken we echter vaak dat het met ons drinkwater wel goed zit. Niets blijkt minder waar: het kennisinstituut van de drinkwatersector KWR slaat er zelfs alarm over. Dat meldt RTL Nieuws.
Het drinkwater van Nederland wordt uit het grondwater gehaald. Maar dat grondwater wordt op steeds grotere diepten en met steeds meer stoffen verontreinigd. De verontreiniging komt door industriële stoffen, mest en medicijnresten. Maar ook nitraat, bodemverontreinigingen en bestrijdingsmiddelen vormen een gevaar.
En ook het oppervlaktewater is flink verontreinigd, schrijft het AD. Daar wordt 40 procent van ons drinkwater uit geproduceerd. Dat water zit bijvoorbeeld in rivieren, waar steeds meer medicijnresten en chemische stoffen in terecht komen. En dankzij klimaatverandering krijgen we onder meer met verzilting te maken.
Twee voor twaalf
Volgens het KWR is het nu dus echt een probleem aan het worden. Die verontreiniging leidt volgens het kennisinstituut waarschijnlijk zelfs tot een onomkeerbare verslechtering van de kwaliteit van het water.
Er moet nu dan ook wat gebeuren. Volgens Vewin, de Vereniging van drinkwaterbedrijven, komen volgende generaties in de problemen als we nu niet snel wat doen. Er moeten dan ook maatregelen komen, vindt de organisatie.
“Het is twee voor twaalf voor de 221 Nederlandse drinkwaterbronnen. Maatregelen om de kwaliteit te verbeteren zijn absoluut noodzakelijk”, aldus voorzitter Peter van der Velden van Vewin tegenover het AD.