Vance

Kinderen leren over architectuur door zelf speculaashuisjes te ontwerpen

Helaas zijn ze in Nederland niet echt een grote traditie: Speculaashuisjes oftewel, ‘gingerbread houses’. In Engelstalige landen sieren deze eetbare kunstwerken menig etalage van bakkers, cafes en huizen.

Ook in Zweden worden er elk jaar traditiegetrouw bakversiersels en snoepjes uit de keukenkastjes getrokken om de mooiste baksels van de feestdagen te maken.

De afgelopen 25 jaar organiseert het Centre for Architecture and Design in Stockholm jaarlijks een tentoonstelling met – je raadt het al – gemberbrood huisjes. Dit jaar werden, naast de gebruikelijke architect of banketbakker, kinderen onder de 12 jaar uitgenodigd om de eetbare huizen te maken als oefening voor stadsplanning.

Het thema luidt dit jaar “New Home: Fresh Ways to Live” en nodigt de deelnemers uit om met hun fantasie huizen uit te beelden waar mensen nooit eerder van durfden te dromen. Zo vertelt de organisatie:

More and more people want to have somewhere to live in our cities, it’s getting crowded. Therefore, we must build housing in new places and in new ways.

Aan de kunstwerken van de kinderen kun je duidelijk zien dat ze niet bang zijn om hun wildste fantasieën te uiten:

En zo zag het winnende gemberbrood huis van dit jaar er uit, gemaakt door een amateur bakker: