Deze zandvideo's zijn de meest bevredigende die je vandaag zult zien

Nu aan het lezen

Deze zandvideo’s zijn de meest bevredigende die je vandaag zult zien

Deze zandvideo’s zijn de meest bevredigende die je vandaag zult zien

Dankzij het hoge ‘kijk eens wat voor leuks ik doe’ gehalte, is zes van de zeven dagen in de week mijn haat-liefde verhouding met Instagram volop aanwezig. Mijn gevoelens waaien naar de positieve kant als ik een account tegenkom die mijn dag net iets leuker maakt. Een glimlach door kattenvideo’s, een taart die wordt gedecoreerd met glazuur en sprinkles en op de vroege maandagochtend een fail van mensen die uitglijden.

Sand Isfying

Eén van die opstekers is dit Instagram account. Het laat kinetisch zand zien dat wordt gehakt, gemixt en gezaagd tot figuurtjes. Perfecte figuurtjes glanzend zand welteverstaan en één hand die erop losgaat. Het type zand lijkt qua samenstelling een beetje op dikke, smeuïge basterdsuiker, ideaal voor het maken van torens en taarten.

Doorgaans is deze ‘perfectie’ de reden waarom ik geërgerd mijn telefoon wegleg. Wéér een perfecte vakantie, outfit of bord eten, denk ik dan. Waar zijn alle sloddervossen van de wereld die Netflix bingewatchen met een bak popcorn op schoot?

Ik heb hier geen last van als er een zandtaartje wordt gemaakt op mijn scherm. De enige gedachten zijn ‘waarom vind ik dit zo fijn? en ‘heerlijk, ik wil méér!’.

Misschien heeft het te maken met de totale orde – geen zandkorreltje wordt verspild – en de loomte die ervan afspat. Het account met kinetisch zand dat dagelijks een nieuwe video upload, heeft 63.300 volgers die volop liken en reageren. De comments zijn lovend, omdat de maker van het account zichzelf bijvoorbeeld volledig wegcijfert en het mes waarmee een taartje wordt gehakt van ongekende scherpte is.

Orde, netheid en regelmaat

De enige reden die ik mij kan bedenken waarom zandtaartjes van kinetisch zand zo bevredigend zijn om naar te kijken, is alles waar de video aan appelleert. Hoewel het mij bijvoorbeeld nooit lukt te voldoen aan een clean desk policy, is het wel iets waar ik van hou. Orde, netheid en regelmaat dus, volledig van toepassing op de sandcakes.

Dat de video’s enorm bevredigend zijn, snapt echter heus niet iedereen. ‘Het is gewoon dom zandsnijden met een mes, wat is daar leuk aan?’, vraagt een reageerder zich af. Ik zou zeggen, kijk nog een paar video’s, al is het maar om je gedachten te verzetten van perfecte levens naar perfecte taartjes uit je jeugd.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.