Kleine bossen blijken belangrijker te zijn dan gedacht - Vance

Nu aan het lezen

Kleine bossen blijken belangrijker te zijn dan gedacht

Kleine bossen blijken belangrijker te zijn dan gedacht

Bossen zijn ontzettend belangrijk voor de natuur. Niet alleen om broeikasgassen uit de lucht te zuiveren. De kleine bossen bieden bijvoorbeeld ook voedsel voor de dieren die in het bos leven. Er werd altijd gedacht dat een groter bos meer effect zou hebben op de natuur. Maar uit nieuw onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat dit niet het geval is. Alle kleine beetjes blijken daadwerkelijk te helpen.

Het blijkt zelfs dat de kleine bossen, en dan hebben we het over bossen die kleiner zijn dan een voetbalveld, relatief gezien méér broeikasgassen uit de atmosfeer halen ten opzichte van grote bossen.

Kleine bossen vs. grote bossen

Hoewel men er eerst vanuit ging dat grotere bossen belangrijker zijn voor het ecosysteem en de biodiversiteit, blijkt dit niet zo te zijn. Professor Pieter de Frenne legt het uit. “In verhouding tot grote bossen bevatten kleine bosjes inderdaad minder soorten planten en dieren, maar ze leveren wel proportioneel meer ecosysteemdiensten per oppervlakte.”

En dat betekent dat de kleine bossen ook zorgen voor de bestuiving van gewassen door wilde insecten. Evenals als bescherming bij overstromingen, maar ook als natuurlijke waterzuivering, klimaatregulering en recreatie in de natuur.

Het blijkt dus dat kleine bossen daadwerkelijk een groot maatschappelijk belang hebben.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.