Dit kleine dorpje in Mexico wordt beschermd door de avocado politie - Vance

Nu aan het lezen

Dit kleine dorpje in Mexico wordt beschermd door de avocado politie

Dit kleine dorpje in Mexico wordt beschermd door de avocado politie

Het kleine Tancítaro lijkt een typisch Mexicaans dorpje, schrijft BBC, maar één ding voelt anders aan. Het dorpje heeft zijn rijkdom namelijk te danken aan het zogenoemde ‘groene goud’: de avocado.

Tancítaro is Mexico’s avocado kapitaal. In dit dorp produceren maar liefst 30,000 mensen zo veel avocado’s dat heel de Amerikaanse staat Californië ervan kan eten.

De keerzijde van het groene goud

Die avocado slices belanden niet zomaar op je geroosterde boterham. In Mexico wordt maar liefst 45% van alle avocado’s in de wereld geproduceerd. Michoacán is de grootste avocado producent van het land. Hierna is Tancítaro de grootste.

Helaas zit er aan elk succesverhaal een staartje. Dankzij de toegenomen vraag naar avocado’s wordt de avocado industrie geteisterd door georganiseerde misdaad. Om die reden zijn er meerdere veiligheidsmaatregelen genomen. In Michoacán zijn de maatregelen nog niet effectief, maar in Tancítaro wordt het anders aangepakt.

Avocado politie

De georganiseerde misdaad werd op gegeven moment zo erg dat de lokale politie en de bevolking in een hoek werden geduwd door criminelen. Het gevolg was moord, intimidatie en diefstal.

De bevolking van Tancítaro besloot zelf actie te ondernemen. Zij richtten zelfverdediging-groepen op onder de naam CUSEPT. Uiteindelijk werkten zij samen met de regering en avocado producenten om politieversterking in dienst te nemen.

cusept
CUSEPT. Foto: BBC

De politiemacht wordt deels betaald door de avocado producenten. Zij geven hier een percentage van hun inkomsten aan uit, afhankelijk van het aantal hectare grond dat zij bezitten. Het resultaat is indrukwekkend. De beveiligers van CUSEPT hebben een stevige uitrusting en rijden in gepantserde wagens.

De versterkte beveiliging in het dorpje Tancítaro werpt zijn vruchten af. Het aantal ontvoeringen en uitbuitingen is sterk afgenomen. De avocado producenten kunnen weer rustig slapen ’s nachts. Een geruststellende gedachte als jij weer eens aan je avocado toast zit.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.