Koffiedrinkers opgelet: dit zwarte goud blijkt hartstikke gezond te zijn

Nu aan het lezen

Koffiedrinkers opgelet: dit zwarte goud blijkt hartstikke gezond te zijn

Koffiedrinkers opgelet: dit zwarte goud blijkt hartstikke gezond te zijn

Je stapt je bed uit en kruipt bijna naar je koffiemachine. Zonder koffie kan jij je dag echt niet beginnen. Minstens 6 bakken koffie gaan er waarschijnlijk wel doorheen. Jij hoort bij de echte koffiedrinkers. Krijg je wel eens de opmerking dat zoveel koffie ongezond voor je is? Dan kun je daar nu een einde aan maken. Jij wist het natuurlijk allang, maar ook de onderzoekers zijn er nu uit: koffie blijkt hartstikke gezond voor je te zijn.

Voor het onderzoek werden een half miljoen koffiedrinkers in Groot Britannië van 38 tot 73 jaar oud onderzocht op hun koffiegedrag. Een belangrijke ontdekking die hieruit kwam: koffiedrinkers lopen minder risico om vroegtijdig te overlijden.

2 à 3 kopjes per dag

Onderzoeker Erikka Loftfield van het Britse Nationale Kankerinstituut laat weten dat ze erachter zijn gekomen dat mensen die 2 à 3 kopjes koffie per dag drinken zo’n 12 procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden vergeleken met mensen die geen koffie drinken.

Er is natuurlijk al veel vaker onderzoek gedaan naar koffie. Amerikaanse onderzoekers kwamen er eerder ook al achter dat koffie een levensverlengend effect heeft. Daar kwam bij dat mensen die dagelijks een paar bakkies pleur drinken, ook minder kans hebben op het krijgen van een hartaanval of op diabetes type 2.

Koffieboon

Het levensverlengende resultaat gold ook voor mensen die gevoelig waren voor de effecten van cafeïne. Dat komt omdat niet de cafeïne voor deze resultaten zorgen. Ook mensen die decaf koffie drinken hebben minder kans om vroegtijdig te overlijden. De onderzoekers denken dat het levensverlengende resultaat komt door de koffieboon.

Deze bevat namelijk talloze voedingsstoffen en fytochemicaliën, dat zijn stoffen die in de bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen zitten. Deze twee stoffen samen hebben positieve effecten op de gezondheid.

Mentaal

Volgens Christopher Gardner, onderzoeker van het Stanford Prevention Research Center komt het niet alleen door de gezonde stoffen die in een koffieboon zitten, maar ook door het relaxte gevoel wat wij koppelen aan het drinken van een kopje koffie. Het hoort bij veel mensen bij hun ochtendritueel en dat geeft niet alleen een ontspannen gevoel, het maakt ons ook blij.

Nog geen koffie gehad vandaag? Begin dan maar vast met het zetten van zo’n lekker bakkie.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.