Digitale suggesties hebben de neiging in real life nogal creepy over te komen. Zo zouden maar weinig mannen op straat aan je vragen een pikante foto op te sturen vlak nadat je ze hebt leren kennen, wat in schril contrast staat met hun online vraagstelling: regelmatig brutaal en best wel ongepast.
De optie om online te reageren op posts, memes en berichten van vrienden en familie maakt het leven eenvoudiger. Je zegt sneller iets af – in drie andere appgroepen worden immers ook plannen voor het weekend besproken – en switcht moeiteloos tussen een diepgaand gesprek in de ene app, naar de nieuwe make-up collectie van Kylie Jenner in de andere.
Verwarrend met een hoofdletter V.
Algoritme
Twee kunstenaars uit Nieuw-Zeeland wisten dat contrast nog meer uit te vergroten in een project waarbij ze online suggesties plaatsen in echte landschappen.
Je herkent ze wel van Facebook: aanbevelingen voor andere, gelijksoortige producten of content die je misschien leuk vindt, gebaseerd op je internetgedrag: “Je vindt misschien ook dit leuk…”
De suggesties drijven op persoonlijke data. Het algoritme achter deze aanbevelingen is zelfs één van de drijvende krachten van het internet, aldus de kunstenaars achter het nieuwe project Signs of the Times, waarmee ze hopen dat mensen nadenken over de impact ervan – ook in hun dagelijkse leven in de echte wereld.
De makers zijn zelf enorm fan van het internet. Dat ze drie meter brede borden plaatsten met daarop de welbekende suggesties, is dan ook geen anti-internet actie.
Verwarrend
Het gaat meer over de groeiende rol van internet in onze beslissing, aldus het paar tegen The Verge. Want hoewel de aanbevelingen online vaak positief uitpakken – goh, dat boek lijkt me écht leuk – is de controle die ermee gepaard gaat ook best gek.
Het project verkent daarom de verwevenheid tussen online in de echte wereld en wat dat betekent voor alle andere beslissingen in onze levens. Behoorlijk creepy en verwarrend – en misschien daarom juist zo goed.