Deze artiest maakt kunst op een wel heel bijzondere manier - Vance

Nu aan het lezen

Deze artiest maakt kunst op een wel heel bijzondere manier

Deze artiest maakt kunst op een wel heel bijzondere manier

Kunst komt in vele vormen: een interactief filmposter op een gebouw, een prachtig muziekstuk of een bijzondere lichtshow. De Mexicaanse artiest Said Dokins uit zijn creatieve uitspattingen met een wel heel bijzondere kunstvorm: calligraffiti.

Calligraffiti

‘Calligra-wattes?’ is misschien je eerste reactie. En ja, het is een ding. Deze samensmelting tussen kalligrafie en graffiti bestaat al ruim tien jaar, en het werd tijd dat mensen hiermee in aanraking kwamen. Waarom ook niet, het klinkt best logisch. De kunst van het schrijven is verre van ouderwets en komt in vele gedaantes. Of het nu een graphic novel is of een graffiti tag op de muur – letters kunnen de mooiste kunstwerken vormen.

Onzichtbaar voor het blote oog

Dokins wilde op een bijzondere manier aandacht geven aan calligraffiti en besloot het te combineren met licht. In zijn show ‘Heliographies of Memory’ gebruikt de artiest lichtgevende tools om zijn schilderijen tot leven te laten komen. Zet dat voor een prachtig historisch gebouw, zoals de Brandenburger Tor in Berlijn, en je hebt een prachtig beeld.

Er zit een addertje onder het gras: je kan zijn kunst niet met het blote oog bewonderen. Een camera met een lange sluitertijd legde de lichtkunst van Dokins vast terwijl hij de handbewegingen in de lucht maakte. “De teksten zijn geschreven met licht, waardoor de woorden verdwijnen zodra ze worden gevormd door de kalligraaf”, vertelt de artiest aan online blad Colossal.

Samen met de fotograaf van de kunstwerken, Leonardo Luna, stelt Dokins zijn werk tentoon in het “Biennale van Hedendaagse Kunst” in Dresden, Duitsland. Bekijk hier het resultaat:

Said Dokins

Said Dokins

Said Dokins

Foto’s: Said Dokins

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.