Juiststraks.nu: Kunstenaars helpen je met je lockdown-voornemens

Nu aan het lezen

Kunstenaars willen je helpen je lockdown-voornemens vol te houden met geheugensteuntjes

Kunstenaars willen je helpen je lockdown-voornemens vol te houden met geheugensteuntjes

Nu we meer thuis zitten is de privé-werkbalans vaak beter, en maken we meer tijd vrij voor dingen die we graag doen. Maar wat als de lockdown straks over is? Ga je dan nog steeds iedere woensdagochtend zwemmen, iedere avond schilderen of twee keer per week telefonisch bijkletsen met vrienden? De kans is groot dat dit best lastig kan blijken te zijn. Juiststraks.nu wil je helpen. Het nieuwe platform koppelt je aan een kunstenaar die je een geheugensteuntje geeft, zodat je het wél volhoudt.

De coronacrisis staat bol van opmerkingen als ‘juist nu’. Maar als de crisis straks voorbij is, probeert de wereld zoveel mogelijk terug te gaan naar normaal. Wat betekent dat voor je goede voornemens? “Onderzoek wijst uit dat zeker 90% van de goede voornemens sneuvelen”, vertelt mede-initiator Wilbert van de Kamp van Juiststraks.nu. “Een goede gewoonte starten is makkelijk, maar hoe vaak gebeurt het nou dat je iets écht weet vol te houden? Zeker wanneer de omstandigheden er niet naar zijn.”

Het nieuw opgerichte platform moet je daar dus bij helpen. Het idee is eenvoudig: jij geeft aan wat je goede voornemen is en diverse kunstenaars en filosofen gedragen zich als je geweten. Vervolgens maakt de kunstenaar iets persoonlijks voor jou, waarmee het gemakkelijker wordt om je voornemen vol te blijven houden. Voer je liever een gesprek? Dan kun je ook gekoppeld worden aan een filosoof.

“Een geweten kan je helpen om de goede gewoontes en inzichten vast te houden, zodat we straks een beetje beter uit deze crisis komen”, aldus Van de Kamp.

Wie doen mee?

Er doen verschillende kunstenaars mee aan Juiststraks.nu. Zo hebben beeldend kunstenaars Egbert Modderman en Jan Hoek zich aangemeld, evenals schrijvers als Daan Heerma van Voss en Elfie Tromp. Verder zijn er muzikanten, zoals Thijs Boontjes en Thys (Nosia), en filosofen als Margit Eelbren Vegter en Alfons Pot. Andere kunstenaars en filosofen kunnen zich nog aanmelden.

Die kunstenaars krijgen overigens ook betaald voor hun werk. Op het moment dat jij aan een ‘geweten’ gekoppeld wordt, stuurt diegene je een Tikkie voor een vergoeding. In ruil voor die vergoeding krijg jij dus een persoonlijk geheugensteuntje. Zo houd jij je goede voornemen beter vast en komt de kunstenaar ook iets gemakkelijker de crisis door.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.