Je kunt binnenkort onder water dineren in dit Noorse restaurant - Vance

Nu aan het lezen

Je kunt binnenkort onder water dineren in dit Noorse restaurant

Je kunt binnenkort onder water dineren in dit Noorse restaurant

Zin om eens lekker uit eten te gaan? Dan kan je uiteraard kiezen voor een restaurant dat zich boven de grond bevindt, maar dat gaat op gegeven moment ook zo vervelen. In Noorwegen kun je binnenkort bij Europa’s eerste onderwaterrestaurant terecht.

Tussen de visjes

Architectenbureau Snøhetta had altijd al de droom om een restaurant onder water te starten. Zodoende. Zij ontwierpen in het dorpje Båly in Noorwegen een gebouw dat er uit ziet als een gezonken stuk beton. Volgens de architecten doet het ook denken aan een periscoop, met een enorm panoramaraam aan de onderkant als kijkgat.

Het restaurant opent binnenkort en heet, niet geheel verrassend, “Under“. De naam verwijst niet alleen naar het feit dat het restaurant zich onder water bevindt, het betekent ook “wonder” als je het in het Noors vertaalt. Alles bij Under draait om ervaring. Al voordat je een stap zet in het restaurant word je via informatieborden langs een pad meegenomen in een verhaal over de Noorse kustlijn en biodiversiteit. Dit verhaal zet zich voort in alle aspecten van je avond, van het interieur tot de presentatie van een gerecht. De obers informeren je namelijk ook over biodiversiteit, zodat je aan het einde van de avond met wat extra kennis naar huis gaat. “Under biedt een onderwater ervaring die alle zintuigen activeert – zowel fysiek als geestelijk”, schrijft het restaurant op haar site.

Onderzoek

De drie verdiepingen van het bijzondere gebouw bieden niet alleen ruimte voor een restaurant, maar ook voor een onderzoekscentrum. Het beton van het bouwwerk is namelijk zo gemaakt dat het schokken van het ruige zeewater weerstaat. De ruwe buitenkant nodigt daarnaast mosselen uit om zich vast te klampen. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een kunstmatig mosselrif, dat niet alleen de zee reinigt maar ook meer zeeleven aantrekt.

Het gebouw is niet alleen letterlijk een onderzoeksobject, er wordt ook onderzoek in verricht. Een perfecte locatie voor onderzoekers uit verschillende vakgebieden die daar komen om de marine biologie en het gedrag van vissen te bestuderen. Het onderzoekscentrum zal nooit etende klanten in de weg zitten. Het is namelijk alleen buiten de openingstijden van het restaurant geopend. Wacht nog even met het plannen van je volgende bezoek aan Noorwegen. Het restaurant moet namelijk nog gebouwd worden en hoopt in 2019 haar deuren te openen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.