Kwart Nederlanders vieren vakantie in eigen land dit jaar

Nu aan het lezen

Kwart Nederlanders vieren vakantie in eigen land dit jaar

Kwart Nederlanders vieren vakantie in eigen land dit jaar

Op vakantie gaan is hét ding waar de meeste werknemers in deze periode naar uitkijken. Voorpret is een van de heerlijkste dingen van een vakantie. Toch is het aantal mensen dat kiest voor vakantie in eigen land is dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar. De voornaamste reden hiervan? De kosten, blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Besteding vakantiegeld

Jaarlijks doet het Nibud onderzoek naar de besteding van vakantiegeld. Vorig jaar gaf 42 procent aan een vakantie te duur te vinden. Dit jaar is dit gestegen naar 54 procent. Waar het vakantiegeld dan voor gebruikt wordt? Voornamelijk om schulden af te lossen, of het gaat op aan grote aankopen.

Toch blijft het grootste gedeelte van de werknemers het wel gebruiken voor vakantie of om op de spaarrekening te zetten.

Vakantiekosten

Ook werd er gekeken naar hoeveel geld er aan vakanties worden uitgegeven. Vorig jaar was het gemiddelde 2.000 euro. Dit jaar geven de respondenten aan dat er maximaal 1.500 euro aan de vakantie kan worden uitgegeven. Ook opvallend is dat vooral uitzendkrachten en zzp’ers thuisblijven in de zomer. De werknemers met een vast contract boeken het vaakst een vakantie.

Het vaststellen van een bepaald bedrag per dag op vakantie lijkt een goed idee, maar blijkt toch niet zo te werken. De mensen die dit doen, rekenen dit vaak te krap en geven op die manier meer uit dan zij van plan waren.

Het advies van Nibud is dan ook om een vast bedrag voor de vakantie apart te zetten en op vakantie in de gaten blijven houden hoeveel je nu echt uitgeeft. Want de kans is groot dat je op vakantie toch net iets makkelijker de knip pakt, dan wanneer je thuis bent.

Toch is er niets mis met het vieren van vakantie in eigen land. Nederland heeft namelijk ook een hoop mooie plekjes waar je goed kunt vertoeven in de zomer. Inspiratie nodig? Wij selecteerden de mooiste stranden in Nederland.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.