Laadscherm wil volwassener zijn dan alle andere gamesites

Nu aan het lezen

Laadscherm wil diepgaander en volwassener zijn dan alle andere gamesites

Laadscherm wil diepgaander en volwassener zijn dan alle andere gamesites

Wanneer je aan games denkt, denk je vaak aan gewelddadige schietspellen of fantasiewerelden waarin je gemene trollen moet verslaan. Maar games zijn veel meer dan dat en Marcel Vroegrijk, één van de initiatiefnemers van Laadscherm, vond het tijd voor een gamesite met volwassen verhalen.

Met de gloednieuwe website Laadscherm wil het 24 koppige team af van de cliché verhalen rondom gaming. “Wanneer games aandacht krijgen, is de strekking van het verhaal nog te vaak hetzelfde, met name in de mainstream media. Dan is het toch vaak: “Dit spelletje trekt miljoenen spelers”, alsof het een rariteit is, terwijl games al tijden zoveel impact hebben op het dagelijkse leven van miljoenen mensen”, vertelt Vroegrijk die ook eindredacteur van de site is, “Er zijn meerdere redenen waarom mensen games spelen en die verhalen willen wij gaan brengen op Laadscherm.”

Platform

De makers zijn vooral uit eigen interesse met Laadscherm begonnen. Vroegrijk: “Het is vooral voor onszelf, omdat we graag persoonlijke verhalen willen brengen, maar ook om een ander soort platform te bieden voor de volwassen gamer.” Zo komen er naast de wekelijkse artikelen ook podcasts online met de naam ‘Praatscherm’ waarin er nog verder wordt ingaan op de geschreven stukken met onderwerpen als seksualiteit, verslaving en de hackers cultuur.

Laadscherm

Een voorbeeld van die ‘volwassen’ verhalen is bijvoorbeeld een artikel over een gamer die tijdens het spelen erachter kwam dat hij aan een depressie lijdt. “Het spel legde de symptomen van zijn depressie bloot en hij ervoer negatieve gevoelens, maar tegelijkertijd kon hij zijn problemen kwijt door het spelen van de game”, vertelt Vroegrijk.

Door dit soort verhalen te brengen willen de initiatiefnemers het taboe doorbreken dat gaming alleen voor nerds is en geen daadwerkelijk effect kan hebben. “Iemand die niet alle details weet over een specifieke game moet kunnen begrijpen wat een game kan doen met je”, aldus Vroegrijk.

Seksisme in games

Er zijn meerdere maatschappelijke onderwerpen die Laadscherm niet uit de weg gaan, zoals discriminatie van vrouwen en seksisme. Er is de laatste jaren al veel ophef geweest over seksisme in games en de gamingcommunity – met als dieptepunt de treitercampagne Gamergate – maar ook in de gamejournalistiek komt het voer. “Het is geen hoofddoel, maar dergelijke zaken bespreken hoort wel bij de volwassen blik op games die we willen overbrengen aan onze lezers.”

Maar ook bijvoorbeeld erotiek in games komt aan bod. “We schrijven bijvoorbeeld over de achterhaalde standaarden van downloadstores. Zo kunnen games heel moeilijk een erotische scene invoegen, omdat Apple’s App Store die niet toelaat”, zegt Vroegrijk.

Laadscherm gaat niet per definitie alleen over gaming, wat je wel verwacht, maar de site is ook bedoeld om je te stimuleren om een game te gaan spelen. Benieuwd naar Laadscherm? De volwassen gamingsite is this specific moment live gegaan!

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.