Lang zitten is ook slecht voor fitte mensen: dit doe je eraan - Vance

Nu aan het lezen

Lang zitten is ook slecht voor fitte mensen: dit doe je eraan

Lang zitten is ook slecht voor fitte mensen: dit doe je eraan

We weten inmiddels wel dat zitten ‘het nieuwe roken’ is. Maar wat doe je eraan als je een kantoorbaan hebt of uren in de collegebanken zit? Misschien helpt het om de overige tijd, wat actiever in te vullen, zou je denken. Toch blijkt uit grootschalig onderzoek dat langdurig zitten ook voor fitte mensen negatieve gevolgen heeft.

De grote boosdoener van veel zitten, is diabetes type 2, vertelt onderzoeker Jeroen van der Velde van Universiteit Maastricht. Er wordt vaak gedacht dat sporten diabetes kan voorkomen. “Maar veel zitten, op de bank voor de tv, in de auto of op het werk achter je laptop, blijkt ook een risicofactor te zijn. Ook al ben je voor de rest wel fit.”

Onderzoek

Voor het onderzoek dede 8000 mensen mee van 40 tot 75 jaar. Zij werden jarenlang medisch onderzocht. Daaruit bleek ook dat het een slechte invloed heeft op mensen die wel genoeg bewegen en fit zijn. Nu denk je waarschijnlijk ‘prima, ik val niet in deze categorie’. Maar zo werkt dat niet helemaal. Jongeren zitten over het algemeen namelijk het meeste.

Uit een onderzoek uit 2016 blijkt dat jongeren van 12 tot 20 jaar gemiddeld 10,4 uur (!) per dag zitten. En dat veroorzaakt niet alleen diabetes type 2, het kan namelijk ook voor vervroegde sterfte zorgen.

Omdat ons leven tegenwoordig zo ingesteld is op zitten, is het vrij lastig om hier verandering in te brengen. Want wat doe je als eerste wanneer je bij iemand thuis komt? Waarschijnlijk plof je al snel neer op een bank of stoel. En in de trein zitten we natuurlijk ook het liefst.

Dit doe je eraan

Probeer eens een kleine verandering te brengen in het aantal uur dat je zit. Een paar tips:

  • Blijf een keer staan in het openbaar vervoer;
  • Drink wat meer op kantoor, zo sta je niet alleen vaker op om je glas water te vullen, maar ook omdat je vaker naar het toilet moet lopen;
  • Ga een rondje wandelen overdag;
  • Telefoneer je veel? Maak er een gewoonte van om dit voortaan staand te doen;
  • Verander af en toe van werkplek, misschien kun je ergens een hoge tafel vinden waar je staand kunt werken;
  • Ga in de avond een rondje wandelen, in plaats van televisie kijken;

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.