Het huwelijk is in elk land anders, van de bruiloft tot de levensduur én de leeftijd waarop mensen in het huwelijksbootje stappen. Dankzij Priceonomics weten we nu in een oogopslag op welke leeftijd dit over de hele wereld gebeurt en dat levert een mooi plaatje op, staat in dit artikel van Inc.
Met data van de Verenigde Naties vormde het bureau een kaart van de wereld om een overzicht te krijgen van mondiale huwelijkstrends. Wat blijkt: gemiddeld gezien trouwen we nog steeds, maar steeds later. En dat is goed nieuws voor vrouwen: des te later zij trouwen, des te meer salaris ze verdienen.
Verschil
De hogere leeftijd is goed voor vrouwen. Volgens een onderzoek en campagne uit 2013 van de VN om tienerzwangerschappen tegen te gaan, verdienen vrouwen die tot hun dertigste wachten met trouwen veel meer.
Interessant genoeg is dit ongeacht het opleidingsniveau. Een later huwelijk betekent een rijkere vrouw, zelfs als je verschillende factoren niet mee laat spelen. Tegen de tijd wanneer ze halverwege de dertig zijn, is er een verschil in jaarlijks inkomen tussen man en vrouw van zo’n 18.000 dollar tussen vrouwen die voor hun twintigste trouwden, en zij die wachten tot hun dertigste of later.
Kaart
De cijfers zijn gebaseerd op de gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen, maar zegt Alex Mayyasi van Priceonomics, dit verbergt het feit dat mannen later trouwen dan vrouwen; zo’n 3,7 jaar gemiddeld genomen.
Deze kloof varieert van plek tot plek, met als overeenkomst dat hoe welvarender het land, des te kleiner het verschil. Frankrijk heeft de kleinste kloof: 1.6 jaar. Egypte heeft de grootste: een verschil van vijf jaar. De dataset laat niet de cijfers zien van de armste landen.
Samenhang
In de kaart is overduidelijk samenhang te zien in de relatie tussen een bruto nationaal product en de leeftijd waarop inwoners trouwen. Gemiddeld trouwen mensen in welvarende landen in bijvoorbeeld Scandinavië zoals Finland en Zweden niet totdat ze de dertig zijn. Maar in de Centraal Afrikaanse Republiek trouwt de gemiddelde inwoner nog voor de twintig wordt bereikt – het laagste gemiddelde in deze data-set.
De relatie tussen iemands inkomen en huwelijksleeftijd, is niet altijd een goede graadmeter. Hoewel de VS rijker zijn dan Chili, is de gemiddelde leeftijd in beiden landen voor het ‘ja-woord’ rond de 28 jaar.