Er volgt steevast een zucht van opluchting als blijkt dat iemand zijn droom verwezenlijkt op latere leeftijd dan de mijne. Waarom? Dan heb ik nog een aantal jaar om een revolutionaire uitvinding te doen (tijdmachine), een TEDtalk te houden op Times Square en geroemd schrijver annex stijlicoon te zijn.
De tijd dringt
Heel gek is die obsessie met leeftijd en succes niet: de meest iconische figuren uit de geschiedenis hadden een doorbraak in hun twintiger jaren, op een paar filosofen en schilders na die pas na hun dood erkenning kregen.
Denk aan Charles Darwin, (29) en zijn theorie over natuurlijke selectie of Albert Einstein (26) en zijn jaar waarin hij de natuurkunde voorgoed veranderde.
Jarenlang dachten wetenschappers dat de grootste meesterwerken vaker vroeger in het leven kwamen dan later. Jonge mensen zouden zich meer kunnen committeren aan een project én zouden meer kunnen rekenen op steun, mentoren en prestigieuze afspraken.
Factor ‘Q’
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat leeftijd echter totaal geen rol speelt bij doorbraken in wetenschappelijke carrières. Succes heeft te maken met een combinatie van persoonlijkheid, doorzettingsvermogen en puur geluk, net zoals intelligentie wat leidt tot succes met grote impact – op elke leeftijd.
Iets wat onderzoekers nog niet helemaal kunnen definiëren is factor ‘Q’:
bestaande uit zaken als I.Q., motivatie, openheid voor nieuwe ideeën en de gave om samen te werken.
Never give up
De belangrijkste uitkomst van het onderzoek: geef nooit op. “Het moment dat je opgeeft, is het moment waarop je creativiteit eindigt”, zegt Albert-Laszlo Barabasi, hoofdonderzoeker.
En maak je geen zorgen: je hoeft geen Einstein te heten of het doel hebben de wereld eigenhandig te veranderen: zowel bij studenten als young professionals, is het onderzoek van toepassing. Een kleine tip: geloven dat het nog niet te laat is, maakt van succes een tijdloze klassieker.