Vance

Lego blijkt echte kunst tijdens Lego World 2017

Lego-fans opgelet: tot en met dinsdag kun je in de Jaarbeurs Utrecht terecht voor een echt Lego-festijn. Daar neemt Lego World 2017 meerdere hallen in beslag en blijkt het speelgoed ook te gebruiken voor echte kunst. Ondergetekende nam er een kijkje.

Bij Lego wordt veelal gedacht aan speelgoed. Iets voor kinderen, maar zeker niet voor volwassenen. Niets is echter minder waar. De zogenaamde AFOL (Adult Fan Of Lego, of volwassen Lego-fan) is in opkomst en ook in Nederland zijn ze in grote getale te vinden. Op Lego World zie je dan ook niet alleen veel kinderen, maar ook volwassenen genieten van alle bouwwerken.

Meer dan speelgoed

Dat is te begrijpen. Want waar de kinderen zich vermaken met grote bakken Lego waar ze mee mogen spelen, kijkt de gemiddelde volwassene zijn ogen uit bij de prachtige bouwwerken die door fans zijn gemaakt. Zo is er een standbeeld van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima te zien, evenals een sportwagen van het merk Mclaren die bestaat uit maar liefst 280.000 Lego-steentjes. Helemaal leuk: iedereen mag nog verder bouwen aan deze sportwagen, door een steentje toe te voegen.

Interessanter is echter het gebied voor de ‘Lego Fans’. Daar vind je zogenaamde bouwwerken gemaakt door AFOL‘s, waar soms wel jaren aan gewerkt is. Tijdens Lego World mogen zijn hun creaties aan de wereld tonen. Zo was er een Romeinse stad bestaande uit ruim 50.000 blokjes, een schip van 12.500 stenen en een replica van Amsterdam Centraal van 25.000 steentjes. In dit gebied wordt duidelijk dat Lego zoveel meer kan zijn dan speelgoed. Het is ook een perfect medium voor het maken van een waar kunstwerk. En dat is waar de gemiddelde AFOL, inclusief ikzelf, erg enthousiast van wordt.

Lego Ideas

Dat enthousiasme zie je ook terug in een speciale afdeling van Lego: Lego Ideas. Hiermee laat het bedrijf de fans zelf een ontwerp maken en uploaden naar een website. Andere fans kunnen vervolgens op je idee stemmen. Haal je 10.000 stemmen binnen, dan gaat Lego serieus overwegen om het ontwerp in productie te brengen.

Ieder jaar verschijnen er een paar van dit soort sets, waarvan de ontwerper een deel van de omzet krijgt. Dit jaar was een winnend ontwerp van een Nederlander: Robert Bontebal.

Het leuke van Lego World is dat dergelijke ontwerpers ook aanwezig zijn bij een eigen tafel. Robert Bontebal gaf hier handtekeningen weg, maar ging vooral ook in gesprek met andere fans over zijn creatie. Zo vertelde hij dat hij inmiddels al twee andere ontwerpen op Lego Ideas heeft staan die inmiddels ook al 10.000 stemmen hebben binnengehaald.

Lego is voor iedereen

Lego World is een leuk dagje uit voor kinderen, maar voor volwassenen ook zeker een belevenis. Waar kinderen eindeloos kunnen spelen met de verschillende blokjes, kunnen springen op een springkussen en mee kunnen doen aan wedstrijden, vergapen de volwassenen zich aan de kunstvormen die Lego aan kan nemen.

Van Star Wars-scènes tot complete steden, van schepen tot complexe constructies: met Lego kun je vrijwel alles maken wat je kunt bedenken. Het is dan ook vrijwel niet mogelijk om Lego World te verlaten zonder een intens enthousiasme voor het eenvoudige blokje en al zijn mogelijkheden. En daar wordt natuurlijk slim op ingespeeld met aan het einde een gigantische Intertoys-winkel en 10 procent korting op alles van Lego.