Relatieproblemen? Misschien slapen jullie wel te weinig

Nu aan het lezen

Relatieproblemen? Misschien slapen jullie wel te weinig

Relatieproblemen? Misschien slapen jullie wel te weinig

Waarom we slapen, is misschien wel net zo’n prangende vraag als waarom we liefhebben. Beiden scoren hoog als het gaat om dingen die ons dwarszitten wanneer ze niet goed functioneren.

Slaaptekort is funest voor meer dan alleen een uitgerust gelaat en het ontvangen en geven van liefde is één van de basisvoorwaarden om lekker in je hum te zitten.

Conflict

Niet gek dat de twee een relatie met elkaar hebben. Uit onderzoek van de Ohio State University blijkt dat relatieproblemen in sommige gevallen zelfs kunnen worden voorkomen door meer te slapen.

De bevinding kwam na een experiment waaraan in totaal 43 stellen meededen. Het doel: uitzoeken hoe het huwelijk iemands gezondheid kan beïnvloeden. Elk koppel ervoer een bepaalde mate van regelmatig terugkerende conflicten.

Slaaptekort

Die conflicten kwamen bij elk stel terug: van geldzorgen tot het gezamenlijk doorbrengen van tijd. Wat het verschil maakte, was hoe de stellen ermee omgingen. Je had het type negatief en vijandelijk en het type positief.

Je raadt het misschien al: de negatieve stellen hadden de meeste kans om die stellen te zijn met een slaaptekort, in dit geval minder dan zeven uur slaap.

Giftig

Hoewel het vermoeden dat slaapgebrek funest is voor je relatie niet helemaal nieuw is, ging dit onderzoek een stapje verder. Ze testten niet alleen de woordkeuze en toon van een argument, maar namen ook bloedproeven. Uit de testen bleek dat het ontstekingsniveau in iemands bloed na een conflict, hoger waren van diegene met slaaptekort dan degene met een decent nachtrust.

De les die we uit het onderzoek moeten trekken, menen de onderzoekers, is voordat we concluderen dat een relatie in zwaar weer verkeerd, stellen niet alleen moeten kijken naar hun relatie en hoe ze omgaan met ruzie, maar ook hun slaapgewoonte.

Mindful

Het oplopen van slaaptekort her en der is heel normaal, weten de onderzoekers, maar alle kleine spanningen en verloren uren slaap worden wel opgeteld. “Het leert ons het belang van een goede nachtrust en het oplossen van conflicten op een ‘mindful’ manier.”

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.