Dit zijn de 5 dingen die jouw Lowlands 2017 onvergetelijk maken - Vance

Nu aan het lezen

Dit zijn de 5 dingen die jouw Lowlands 2017 onvergetelijk maken

Dit zijn de 5 dingen die jouw Lowlands 2017 onvergetelijk maken

Vandaag is de dag dat de meeste Lowlanders al hun campingflight naar het Lowlands paradijs beginnen. Maandenlang word je lekker gemaakt met elke keer weer een paar nieuwe namen, je verzamelt een LL-waardige groep mensen om je heen en de voorbereidingen? Die zijn allang in volle gang. Je koopt de gekste opblaasbeesten, je handige Quechua tentje wordt weer uit de kast gehaald en de backpack wordt gevuld.

Highlights

Donderdag is de dag dat je twee uur lang in de file zal staan, slechts meters verwijderd van dat heilige Lowlands walhalla. Na uren speculeren over ‘de nieuwe kleur van het polsbandje’ is het zover. Je klimt over de brug en daar strekken de campings zich al voor je uit. Dit jaar is het de 25e editie van het festival en dat maakt Lowlands 2017 extra bijzonder. Dit zijn de grootste highlights van dit jaar:

1. Thursday Classics

Tot slechts een aantal jaar geleden bestond de donderdag vooral uit het opzetten van je tentje, kennismaken met je camping buren en de pre-party in de 24-uurs tent. Nu beginnen er al allerlei festiviteiten op de donderdag, en dat terwijl het échte programma pas morgen begint.

Vandaag gaat om 12:00 het festivalterrein Cape Lowlands open en wat je meteen zal opvallen zijn een aantal terreinveranderingen. De eerste aanrader is het gloednieuwe ArmadiLLow. Dit is een gigantisch 24-uursgebied waar je dag en nacht terecht kan om “te chillen met een hapje, een drankje en muziek tot in de ochtend”, aldus de organisatie. Het feest begint pas echt vanaf 17:00 uur met een silent-disco in de Bravo, filmklassiekers in de India en heerlijke DJ-deuntjes in X-Ray en Hacienda.

2. Stress testen

Lowlands is zo veel meer dan muziek, het is één bal van diversiteit. Je kan er naar theatervoorstellingen, naar de sauna, de bioscoop maar je kunt ook bijdragen aan de wetenschap. Dit weekend staan mensen van het Radboud UMC op het terrein om jouw stress te testen.

Proefpersonen voor het onderzoek worden gevraagd om op te treden. Ja echt, op een podium, op een van de grootste festivals van Nederland. Als dat niet stressvol is, weet ik het ook niet meer. Hierna moet je als proefpersoon ook een aantal taken op de computer uitvoeren. Door bepaalde situaties te meten, kunnen de onderzoekers zien hoe mensen omgaan met stress en of er sprake is van podiumvrees. “Tijdens het optreden zelf meten we vooral de hartslag, maar vooraf meten we ook hartslag en stresshormonen – dat kunnen we in speeksel meten”, vertelt onderzoeker Daphne Everaerd aan BNR.

3. Dansen als een Hofesh

Dit jaar dans je niet alleen zelf op de deuntjes van Sean Paul en Flume, je kan ook naar andere dansende mensen kijken. Zo komt een van ’s werelds beste dansgezelschappen naar Lowlands: Hofesh Shechter Company. De naam zegt je misschien niet veel – het klinkt zelfs een beetje gekkig – maar de dansroutines zijn overdonderend.

Britse choreograaf en componist Hofesh Shechter creëerde het dansspektakel ‘thE bAD’ dat nu de wereld over reist. Het resultaat is een hartversnellend optreden met pompende dubstep en elektronische percussie. Komt dat zien op vrijdag in de Juliet om 19:30u.

4. Lowlandz Zombies

Heb jij altijd al willen ervaren hoe een zombie uitbraak voelt? Dan is dit je kans. Met een heuse Virtual Reality Zombie game laten onderzoekers van het RIVM, de Vrije Universiteit Amsterdam en twee GGD’s een virtueel zombievirus los op de Lowlands bezoekers.

Je kan je aanmelden door een app te downloaden. Je begint de app ‘gezond’ en je doel is om dit zo lang mogelijk te blijven terwijl je omringd wordt door besmette zombies. Zodra je besmet bent, is het jouw taak om zoveel mogelijk anderen te besmetten. Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe snel een virus zich in de praktijk verspreidt. Download de Android of iOS app en doe mee aan dit awesome onderzoek.

5. Last but not least: De muziek

Al die onderzoeken, films en theatervoorstellingen zijn leuk, maar uiteindelijk komen toch ook heel veel bezoekers voor de muziek. En zoals je van Lowlands gewend bent, stelt het programma zeker niet teleur.

Grote namen als Iggy Pop, Sean Paul en Mumford & Sons sieren het programma. Mocht je op zoek zijn naar de lekkerste beats om op te dansen? Dan is op zondag Flume in de Alpha een sterke aanrader. Ook Tove Lo brengt een bezoekje aan het festival… en laat het nu zo zijn dat Flume en Tove Lo samen de fantastische hit ‘Say It’ maakten. Komen deze twee muzikale wonderen samen om dit nummer tot leven te brengen? Dit weekend weten we het antwoord.

Natuurlijk kan ik nog wel even doorgaan over de meest veelbelovende artiesten van dit jaar, maar ieder heeft zo zijn eigen favorieten. Bekijk vooral het blokkenschema van Lowlands om uitgebreide muziek inspiratie op te doen voor het komende weekend.

Mocht je – net als ik – niet over een kaartje naar Lowlands Paradise beschikken? Radio 3FM en NPO3 doen het hele weekend verslag van de festiviteiten op het festival. Zo ben je er toch nog een beetje bij.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.