Lockdown heeft voordelen: Nederlandse sporters slapen en sporten meer

Nu aan het lezen

Lockdown heeft ook voordelen: Nederlandse sporters slapen en sporten meer

Lockdown heeft ook voordelen: Nederlandse sporters slapen en sporten meer

De intelligente lockdown van de afgelopen maanden heeft niet alleen maar nadelen. Volgens onderzoek van Polar onder tienduizenden Nederlandse gebruikers van zijn multisporthorloges sporten Nederlandse sporters namelijk vaker, en slapen ze beter. In april werd bij de zestien populairste sporten maar liefst 34,9 procent meer sessies gemeten dan in april 2019.

Het aantal extra sportsessies stijgt bovendien al sinds maart. Waar er in februari dit jaar nog 5,93 procent minder sessies werden gemeten dan in dezelfde maand in 2019, waren dit er in maart juist 19,8 procent meer. En in april zette die stijgende lijn dus door.

Ook is er veel veranderd in de soort sporten die we uitvoeren. Zwemmen kon immers lange tijd niet meer, en een tripje naar de sportschool was ook uitgesloten. Het aantal sessies op de loopband (-73,7 procent), de roeimachine (-83,5 procent) en de crosstrainer (-52,2 procent) liep dan ook flink terug in april, ten opzichte van februari. In plaats daarvan gingen we juist massaal naar buiten. In april werd bijvoorbeeld 49,8 procent meer hardgelopen en 110 procent meer gewandeld. Daarnaast groeide het aantal sessies op de racefiets met 328 procent en die op de mountainbike met 140 procent.

Trainingssessies binnen en buiten

Bron: Polar

 

We slapen ook meer (en beter)

De lockdown is echter niet alleen bevordelijk voor het sporten, maar ook voor onze nachtrust. De horloges van Polar registreerden namelijk dat Nederlanders langer slapen en ook nog eens beter. Gemiddeld sliepen we in april op doordeweekse dagen een kwartier langer dan in februari, ook al gingen we gemiddeld tien minuten later naar bed. De wekker gaat namelijk ook later: om 07:23, in plaats van om 06:57. En dat is logisch. We hebben geen reistijd meer, dus we kunnen langer blijven liggen.

Maar we slapen dus ook beter. Met een slaapscore wordt samengevat hoe goed het autonome zenuwstelsel tijdens het slapen herstelt van alle mentale en fysieke inspanning. Die slaapscore lag in april iets hoger dan in februari, namelijk op gemiddeld 74,3 in plaats van 73,8. Dat komt onder meer omdat de rusthartslag lager is en de hartslagvariabiliteit hoger is. Volgens Polar kan dat erop wijzen dat het stressniveau lager is.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.