Je lichaamstaal is iets wat je kan beheersen en controleren zolang je je er bewust van bent. Zo denk ik vaak fier door te stad te stappen terwijl ik de catwalktechnieken uit The Princess Diaries in praktijk breng (‘Je moet over de vloer glijden’).
Een blik op een winkelruit laat mij echter zien dat ik er een stuk onzekerder bij loop. De schouders wat afhangend en voortschrijdend op zo’n manier dat mijn onderlichaam meer haast lijkt te hebben dan mijn bovenlijf.
Agressie
Nieuw onderzoek bevestigt dat je lichaamstaal meer vrijgeeft over je mentale staat, dan we tot nu toe dachten. De manier waarop je loopt, verraadt of je agressieve persoonlijkheid hebt – of niet.
Volgens een verkennend onderzoek gepubliceerd in de Journal of Nonverbal Behavior werden 29 deelnemers gevraagd één minuut lang te lopen op een loopband in hun normale tempo en loopstijl.
Over hun hele lijf waren markers aangebracht die nauwkeurig elke beweging in kaart brachten. Deelnemers deden daarna verschillende testen die hun persoonlijkheid in kaart brachten, zoals de Buss–Perry Aggression test die agressie meet en de Big Five persoonlijkheidstest.
Rotatie
Nadat de antwoorden van de persoonlijkheidstesten werden vergeleken met loopkenmerken van participanten, stelden de onderzoekers dat de verhoogde bewegingsmate van het boven- en onderlijf samen, een beeld gaf van verhoogde fysieke agressie. Bij een agressief loopje, aldus de onderzoekers, is de rotatie van het bovenlijf overdreven.
Hoe snel een persoon echter loopt, heeft vrij weinig te maken met persoonlijkheidskenmerken. Er was volgens de onderzoekers geen link tussen snelheid en agressie.
Criminaliteit
Volgens hoofd-onderzoeker Liam Satchell, bevestigt het onderzoek dat lichaamstaal inderdaad boekdelen spreekt. “We hebben laten zien dat agressie en andere persoonlijkheidskenmerken, aanwezig zijn in onze manier van lopen.”
Dat weten, kan handig zijn om bijvoorbeeld misdaad te voorkomen. TV-observanten zouden hiermee de mogelijkheid van een aanval of agressieve uitbarsting te midden van een mensenmassa vroegtijdig kunnen herkennen.