Ben jij lui of efficiënt? Onderzoek toont aan dat Nederlander het minste aantal uren werkt - Vance

Nu aan het lezen

Ben jij lui of efficiënt? Onderzoek toont aan dat Nederlander het minste aantal uren werkt

Ben jij lui of efficiënt? Onderzoek toont aan dat Nederlander het minste aantal uren werkt

We denken allemaal dat we het zo druk hebben, maar is dat wel zo? Het lijkt er op dat we misschien wel de luiste mensen zijn van Europa. Volgens een nieuw onderzoek van het CBS werken Nederlanders namelijk het minste aantal arbeidsuren.

Weinig uur

“Alleen Spanjaarden, Kroaten, Grieken en Italianen maken minder uren, maar dit komt doordat de werkloosheid in die landen veel hoger is dan hier”, schrijft de Volkskrant vandaag. Dat we gemiddeld het minste aantal uur werken, hoeft echter niet te betekenen dat we bij voorbaat lui zijn. Het kan namelijk ook betekenen dat we juist super efficiënt bezig zijn allemaal.

Ja, het grootste deel van Nederland werkt maar dat betekent niet dat we ook véél werken. Van de 12,8 miljoen Nederlanders tussen 15 en 75 jaar is een fors percentage van 65,8% werkzaam. Het aantal uur dat we werken ligt echter vrij laag.

Lui of efficiënt?

Nederlanders werken graag in deeltijd (minder dan 35 uur per week), zo geeft het CBS aan. 89% van de deeltijders geeft zelfs aan dat ze niet meer uur willen werken. Dit lage aantal gewerkte uren moet echter gecompenseerd worden met een hogere arbeidsdeelname. Uit het nieuwe onderzoek van het CBS blijkt nu dat dit niet het geval is.

Gemiddeld werken Nederlanders 20 uur per week. Dat is minder dan de gemiddelde 24-urige werkweek in landen als Estland en Zweden. “Hier staat tegenover dat Nederlanders tijdens hun werkuren relatief veel presteren”, vertelt CBS-hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen aan de Volkskrant.

Het gevoel dat we steeds meer moeten presteren en productiever moeten zijn, is dus terecht. We moeten ons voorbereiden op een tijd waar die druk steeds hoger wordt. Door vergrijzing komen er namelijk steeds meer niet-werkenden tegenover werkenden te staan.

De oplossing

Heel leuk om te horen allemaal, maar hoe willen we dit oplossen? De pensioenleeftijd verhogen kan de druk enigszins verlagen. Maar dit is geen nieuws. Wat we ook kunnen doen is kijken naar werklozen en deeltijders die (meer) willen werken. Alle uren van deze mensen bij elkaar opgeteld komt het CBS uit op nog 732 duizend voltijdbanen die we kunnen vullen.

Tijd om aan de bak te gaan!

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.