Voor een grote groep mensen in deze wereld is juli 2020 een maand met een belangrijke betekenis. Het is namelijk 25 jaar geleden dat er verschrikkelijke dingen gebeurden in Srebrenica. Hoewel Nederland hier een belangrijke rol in speelde, weten veel (jonge) Nederlanders niet precies wat er gebeurd is. De podcast ‘De val van Srebrenica’ van de NTR en NPO Radio 1 moet daar verandering in brengen.
Srebrenica staat voor veel mensen gelijk aan één van de ergste daden ooit in de geschiedenis van Europa. Maar het verhaal begint wat eerder, namelijk aan het begin van de jaren ’90. In die tijd was er oorlog in Bosnië, waarbij verschillende bevolkingsgroepen ruziemaakten over de toekomst van hun land.
De Verenigde Naties besluit in te grijpen en wijst Srebrenica aan als veilig gebied. Vanuit Nederland komen er militairen die ervoor moeten zorgen dat de Bosnische Serven de stad en zijn inwoners met rust laten. Maar in juli 1995 gebeurt er iets vreselijks, wat ook de Nederlandse soldaten niet kunnen voorkomen. Er wordt een genocide gepleegd.
Podcast over Srebrenica
Juli 1995 is dus ronduit vreselijk te noemen. Maar toch weten veel jongeren onder de 35 jaar in Nederland niet precies wat er gebeurd is. Dat merkten ook journalisten Marjolein Koster en Misha Melita, die allebei vier waren tijdens de val van Srebrenica. De twee willen daar nu verandering in brengen, aan de hand van een podcast.
In deze podcast vertellen de makers het verhaal aan de hand van vier hoofdpersonen. Alma Mustafic groeide op in Srebrenica en was 14 toen haar vader Rizo vermoord werd tijdens de genocide. Senad Jusic was ook een doelwit van de Boschnische Serven, maar overleefde de ramp wel. Liesbeth Beukeboom was een 18-jarige, Nederlandse soldaat die uitgezonden werd. En ook Johan de Jonge was een soldaat, maar werd gegijzeld door de Serven.
‘De val van Srebrenica’ vertelt in acht delen het verhaal achter deze genocide. Maar tegelijkertijd vertelt het ook hoe groepen tegenover elkaar komen te staan, hoe identiteiten gevormd worden door een ander. Het eerste deel verschijnt vandaag en iedere dag volgt een nieuwe aflevering. De afleveringen zijn te beluisteren via de website van NPO Radio 1, de NPO Radio 1-app en via je favoriete podcast-app.