Maandagochtend-magie: de vergeten film van Salvador Dali en Disney

Nu aan het lezen

Maandagochtend-magie: De vergeten film van Salvador Dali en Disney

Maandagochtend-magie: De vergeten film van Salvador Dali en Disney

Wie weet ben je vanochtend vrolijk uit je bed gerold en duik je de nieuwe week in met fris plezier. Voor wie de zondagavondblues – op afstand gehouden met een dekentje, joggingbroek en afhaaleten –  nog wat verser in het geheugen liggen, heb ik een aanrader voor je.

Blijf vooral even hangen in een fantasierijke wereld met het volgende filmpje. Een waarin werk, verplichtingen en sleur niet bestaan. In plaats daarvan: fantasie, verhalen en kunst. Niemand kan dat verlangen beter verwoorden dan Walt Disney én Salvador Dali.

Filmproject

Hoewel al een aantal jaar geleden gepubliceerd, is een bijzondere samenwerking tussen de tijdgenoten opnieuw in zwang geraakt. Iets met internet en filmpjes enzo.

De kunstenaars begonnen met een kort filmproject in 1946 dat ongeveer 55 jaar op de plank heeft gelegen nadat het niet echt lekker van de grond kwam vanwege financiële problemen na de WOII. Het project, waarvan we nu de vruchten kunnen plukken dankzij moderne technieken en een kleinzoon van Walt Disney, heet Destino en gaat over de relatie tot tijd.

Liefde voor tijd

Zonder woorden aanschouwen we Dahlia, een vrouw die verliefd wordt op Chronos, de god van de tijd. Samen dansen ze door verschillende type surrealistische landschappen – precies wat je zou verwachten van Dali en zijn smeltende kunstwerken waarin voor klokken en landschappen een grote rol is weggelegd.

In het filmpje, waarmee je maandagochtend-buzz zeker wordt opgewekt, is slechts 17 seconde van het originele werk te bekijken. Het is kort maar lang genoeg om de samenwerking tussen twee talentvolle animatoren te bekijken. En geen zorgen, elke seconde is doorspekt met ieder van hun genialiteit.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.