Je slaappatroon heeft veel te maken met het land waar je woont

Nu aan het lezen

Je slaappatroon heeft veel te maken met het land waar je woont

Je slaappatroon heeft veel te maken met het land waar je woont

Hoewel iedereen weleens klaagt over te weinig slaap, doen Nederlanders het qua slaappatroon bijzonder goed in vergelijking met andere landen: Nederlandse vrouwen rusten ’s nachts maar liefst 8 uur en 12 minuten. Ter vergelijking, mannen in Singapore doen het gemiddeld met ruim een uur minder, dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Vrouwen

Japanners hebben met 7 uur en 24 minuten de minste nachtrust. En waar de mensen in de Verenigde Arabische Emiraten laat opstaan, zijn de Amerikanen er juist vroeg bij, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Onderzoekers van de University of Michigan testten internationale slaappatronen met een app die door 10.000 mensen in 20 landen werd gebruikt.

Kijkend naar de landen, werden verschillen aangetroffen in culturen. Wel kon worden vastgesteld dat wereldwijd vrouwen gemiddeld dertig minuten langer slapen dan mannen.

De app, met de naam ENTRAIN, vroeg gebruikers om hun normale slaaptijden, tijdzone en met welke vormen van licht ze doorgaans in aanraking komen. Deze data konden gebruikers vervolgens terugsturen naar de server.

Cultuur

Het nieuwe onderzoek benadrukt dat naast zonlicht en verplichtingen zoals werk, met name de cultuur van een land de bedtijd stuurt. Van alle landen zit er in Nederland de meeste tijd tussen het avondeten en bedtijd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld slapers uit Spanje. En dat is heel gunstig voor de slaap.

De onderzoekers vonden daarnaast dat mensen die doorgaans worden blootgesteld aan veel zonlicht, eerder naar bed gaan en meer slapen dan mensen die veelal met onnatuurlijk licht in aanraking komen. Leeftijd is de belangrijkste indicator voor je slaaptijd en heeft het grootste effect op het landelijke slaappatroon.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.