Mannen zijn minder kieskeurig wat betreft de leeftijd van een vrouw

Nu aan het lezen

Mannen zijn minder kieskeurig wat betreft de leeftijd van een vrouw

Mannen zijn minder kieskeurig wat betreft de leeftijd van een vrouw

Het beeld is inmiddels cliché geworden: een man met zijn veel jongere vriendin. Eigenlijk helemaal niet gek, want mannen vallen nu eenmaal op jongere vrouwen. Toch? Uit een studie blijkt dat dit niet helemaal het geval is. Simpel gezegd zijn mannen eigenlijk gewoon een stuk minder kieskeurig.

Het verschil zit in het feit dat mannen een bredere leeftijdsnorm hanteren. Ze vallen misschien wel op jongere vrouwen, maar óók op oudere. Dat blijkt uit een studie van de Finse Åbo Akademi University.

Vrouwen

Onderzoekers kwamen erachter dat vrouwen voornamelijk naar mannen van hun eigen leeftijd, of ietsje ouder, kijken. Maar mannen zijn veel minder kieskeurig.

De mannen met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar, overwegen een sekspartner die tussen de 21 en 49 jaar is. Terwijl dit bij vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar juist een man is tussen de 27 en 46 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen seks met een jongere vrouw niet uitsluiten, maar dat deze mannen voornamelijk bedpartners hebben met vrouwen van ongeveer hun eigen leeftijd. Bij de mannen van gemiddeld 37 jaar, zijn de bedpartners tussen de 31 en 36 jaar. Bij vrouwen van rond de 35, zijn de bedpartners tussen de 33 en 37 jaar.

Verschuiving van leeftijd

Bij vrouwen verschuift de ideale leeftijd van de partner wanneer ze zelf ouder worden, in tegenstelling bij mannen. Mannen blijven zich namelijk aangetrokken voelen tot jongere vrouwen. Dat wil zeggen dat wanneer een man 40 is en interesse heeft in een vrouw van 20, hij nog steeds interesse voor iemand van 20 kan hebben terwijl hij zelf inmiddels al 50 of 60 jaar is.

Mannen hebben deze voorkeur voor jonge vrouwen wel, maar handelen hier meestal niet naar.

Verklaring

De onderzoekers hebben een evolutionaire verklaring voor het feit dat mannen een voorkeur hebben voor jonge vrouwen. Dat zit zo: door de natuurlijke selectie sluiten mannen vruchtbare vrouwen niet uit. Ook niet als ze zelf ouder worden.

Maar omdat vrouwen kieskeuriger zijn, kunnen veel oudere mannen geen jonge, vruchtbare vrouw vinden. Zij kunnen oudere vrouwen daarom niet helemaal uitsluiten als bedpartner.

Zal het alleen daar aan liggen, of zou het ook nog iets met een match van twee mensen te maken hebben?

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.