Mannen en vrouwen begrijpen elkaar 80% van de tijd niet - Vance

Nu aan het lezen

Mannen en vrouwen begrijpen elkaar 80% van de tijd niet

Mannen en vrouwen begrijpen elkaar 80% van de tijd niet

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Dat is een fabeltje toch? Volgens onderzoek van de universiteit van Gent begrijpen mannen en vrouwen in een relatie elkaar slechts twintig procent van de gevallen.

Onderzoekster en klinisch psychologe Céline Hinnekens liet 150 Vlaamse stellen tussen de 18 en 76 jaar tien tot twaalf minuten ruziemaken voor de camera. De koppels discussieerden over een onderwerp dat vaker voor een conflict zorgt in een hun relatie. Na de sessie moesten de koppels vragen van hun partners beantwoorden of ze de gedachten en gevoelens van hun partners konden inschatten.

Dit lukte amper. Slecht in twintig procent van de gevallen konden partners vertellen water in het hoofd van hun partner omging. In een interview op de Belgische Radio 1 legt Hinnekens uit hoe dit zit. “Ik denk dat de verklaring hiervoor op twee verschillende punten ligt. Ten eerste zijn we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust. Ten tweede ligt het tempo tijdens een discussie erg hoog. Je moet snel reageren en denken en hebt daardoor geen tijd om alles in overweging te nemen.”

“Hij luister niet naar me”

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen denken dat mannen hun minder begrijpen en dat zij mannen beter kunnen lezen. Dit klopt niet: beide geslachten kunnen elkaar slecht inschatten. Wel blijken vrouwen vaker gedachtes te hebben als: “hij luistert niet naar me” of “hij is niet geïnteresseerd”. Deze gedachtes stroken vaak niet met de waarheid.

Volgens Hinnekes helpt het om de discussie langzamer te voeren. Hierdoor kan je bewust worden wat de partner denkt en voelt. Toch hoeven we ons niet te veel zorgen te maken. Het is niet goed, om altijd te weten wat in het hoofd van de partner omgaat. “Uit onderzoek blijkt dat het zelfs destabiliserend kan werken voor onze relatie als we altijd weten wat er door het hoofd van onze partner gaat,” aldus Hinnekes.

Eenzijdig onderzoek

Dit onderzoek is echter alleen uitgevoerd tussen heteroseksuele koppels. Er is niet uitgezocht of mensen in een relatie elkaar niet goed begrijpen of dat het een probleem is dat alleen tussen mannen en vrouwen voorkomt. Komen mannen en vrouwen echt van een andere planeet of zijn dit communicatieproblemen die alle mensen onderling met elkaar ondervinden? Voor een volledig beeld zouden ook relaties van homoseksuele koppels onderzocht moet worden.

Hannah Hamans (26) schrijft het liefst over feminisme en seksualiteit en over nog veel meer onderwerpen waar je mogelijk 's nachts van wakker ligt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.