Onze concentratie is ondergesneeuwd in to-do lijstjes: zo graaf je het weer op

Nu aan het lezen

Onze concentratie is ondergesneeuwd in to-do lijstjes: Zo graaf je het weer op

Onze concentratie is ondergesneeuwd in to-do lijstjes: Zo graaf je het weer op

Als je net als ik deel uitmaakt van de slash generatie, kan het behoorlijk moeilijk zijn niet 12 dingen tegelijk te doen. Misschien ben je student en sta je al met één been in het werkveld, of vond je het nodig een cursus pottenbakken te volgen naast je job als accountant. Heerlijk, lekker doen.

Maar hyperbewust als we zijn, weten we dat de nadelen van multitasking en continue drukte naar kleven aan het leven.

Wildgroei

Dat waar je je aandacht aan besteedt, groeit aldus yogi’s. Wat gebeurt er dan als we aan de talloze gedachten, hersenspinsels, zorgen en ideeën energie geven? Juist, een wildgroei van alles, behalve één waardevol ding.

De downside van dit alles is niet alleen dat we druk zijn, het is dat we weinig tijd besteden aan dat wat we éigenlijk zouden moeten doen. Je droom achterna gaan, bijvoorbeeld. En je daarbij niet laten belemmeren door dagelijkse rompslomp.

Belang van concentratie

Over het belang van focus en concentratie zijn we het allemaal eens. Het is simpelweg nodig om kwaliteit te leveren, in je werk maar ook bij het bakken van een taart: om maar wat te noemen. Elke willekeurige business-goeroe zal je aan de schenen leggen dat je er alleen maar komt als je je ogen op iets richt. En er vervolgens met 100 kilometer per uur op afstapt.

Het volgende dilemma is dat we ontzettend sterk moeten zijn om op weg naar dat ‘iets’, nee moeten zeggen tegen heel veel afleidingen. FastCompany omschrijft het dilemma als volgt: ‘nee zeggen’, is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben een intuïtief verlangen om andere mensen te pleasen, om elke kans de verkennen en meer op ons bordje nemen dat we aankunnen. Over de consequenties maken we ons pas later zorgen.”

Hoe zeg je ‘nee’?

De oplossing tegen hopeloze afleiding en een concentratieboog van 2 minuten: nee zeggen. “Nee zeggen tegen alles wat niet past bij je object van focus, voorkomt dat je tijd en concentratie wordt gegijzeld door een constante stroom van verzoeken en afleidingen.” Mooi gezegd, maar hoe doe je dat?

Verander je to-do’s in to-don’ts

Behandel je hang naar ‘Ik doe het wel’ als een slechte gewoonte waar je van af wilt komen. Net als bij het zeggen van ‘nee’ tegen ongezonde snacks en een taartpunt als je collega jarig is, komt het van pas om voordat de situatie zich voordoet, een plan te hebben.

De eerste stap, aldus zakencoach Jim Collins: maak er een gewoonte van om met elke jaarwisseling een ‘stop-do’ lijst te maken. De reden: zo merk je welke activiteiten de grootste rek uit je productiviteit halen, en hoe je dat voorkomt.

In mijn geval heeft dat te maken met mijn ochtenden: het meest effectieve moment voor schrijfsels die na twaalf uur ’s middags niet meer van zich laten horen.

Een voornemen kan zijn: ik beantwoord ’s ochtends geen mails. Omdat Facebook, Twitter en Instagram de grootste obstakels voor concentratie zijn in de uren die volgen, wil ik ook hiermee aan de slag.

Hou het kort

Ben je ook in voor meer orde en minder afleiding? Houd je do-not lijst dan kort, tipt Collins. Focus je alleen op dingen waar je ook echt mee uit de voeten kan. Een korte lijst van praktische ideeën, is beter dan een lange lijst vol met details.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.