Meer dan 4000 gewonden door gigantische explosie in Beirut

Nu aan het lezen

Meer dan 4000 gewonden door gigantische explosie in Beirut

Afbeelding: Hiba Al Kallas / Shutterstock.com

Meer dan 4000 gewonden door gigantische explosie in Beirut

In de haven van Beirut heeft dinsdagmiddag een gigantische explosie plaatsgevonden. Deze explosie heeft een groot deel van het havengebied weggeblazen. Er zijn meer dan 4000 mensen gewond geraakt en inmiddels staat de teller al op ruim 100 doden. Dit getal zal nog oplopen omdat er waarschijnlijk nog mensen onder het puin liggen.

Woensdagavond vertrekt een Nederlands reddingsteam naar Beirut om te helpen bij het zoeken van mensen onder het puin.

Ammoniumnitraat

Er werd even gedacht dat de explosie werd veroorzaakt door opgeslagen vuurwerk, maar volgens de Libanese overheid kwam de explosie door 2700 ton ammoniumnitraat. Dit explosieve materiaal zou jaren geleden al in beslag zijn genomen in de haven zijn opgeslagen. Michel Aoun, de Libanese president, vindt het onacceptabel dat dit zware materiaal daar lag opgeslagen. De verantwoordelijken hiervan zullen ‘zware straffen’ krijgen, aldus de president.

Ammoniumnitraat is een chemische stof, dat een combinatie van salpeterzuur en ammoniak is. De chemische stof zit in kunstmest, maar wordt ook gebruikt als grondstof voor springstoffen in mijnbouw. Het is een bekende stof die ook vaak terug te zien is in zelfgemaakte bommen.

Totale chaos

Er heerst totale chaos in Beirut. Een hoop gebouwen zijn omver geblazen, waardoor zo’n 200.000 mensen hun huizen kwijt zijn. Overal liggen brokstukken en glas en honderden auto’s liggen ondersteboven. De explosie veroorzaakte zo’n harde knal, dat dit zelfs op Cyprus te horen was, 240 kilometer verderop.

Ziekenhuizen overvol

Het leger en het Rode Kruis van Libanon zijn ingezet om de slachtoffer te helpen. Maar er zijn zoveel gewonden gevallen, dat de ziekenhuizen inmiddels al overvol zitten. De ziekenhuizen hadden het al zwaar door de pandemie en maken zich dan ook ernstige zorgen om de grote hoeveelheid slachtoffers. De ziekenhuizen roepen de inwoners dan ook op om bloed te doneren zodat er meer mensen geholpen kunnen worden.

Er verschijnen een hoop foto’s en video’s van de explosie, zoals te zien in deze tweets:

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.