Steeds meer mensen bewust met klimaat bezig door coronamaatregelen

Nu aan het lezen

Steeds meer Nederlanders bewust met klimaat bezig door coronamaatregelen

Steeds meer Nederlanders bewust met klimaat bezig door coronamaatregelen

Buiten het feit dat de coronamaatregelen voor een hoop veranderingen in ons leven heeft gezorgd, zorgt het ook voor meer bewustzijn voor het klimaat. Een hoop mensen geven aan meer te willen doen voor het klimaat: bijna 8 op de 10 Nederlanders geeft aan minder te gaan vliegen. Ruim 75 procent zegt de auto minder te gaan gebruiken.

Dit blijkt uit cijfers van een onderzoek van ABN AMRO onder 1.000 Nederlanders. Vorig jaar werd dit onderzoek ook gedaan, maar toen waren mensen lang niet zo bewust met het klimaat bezig als nu. Slechts 25 procent overwoog toen minder te gaan vliegen of minder de auto te gebruiken.

Schonere lucht

Het is je vast niet ontgaan dat de lucht sinds de coronamaatregelen een stuk helderder is. De zon laat zich vaker zien en schijnt ook nog eens feller. Dit is een mooie bijkomstigheid van de kleinere hoeveelheid vliegtuigen in de lucht en auto’s op de weg. Maar liefst 71 procent van de Nederlanders wil deze schonere lucht het liefst ook behouden.

Toch staat niet iedereen zo positief in het onderzoek: 7 op de 10 Nederlanders vragen zich af of het wel mogelijk is om deze positieve gevolgen van de coronamaatregelen te behouden.

Economie voor klimaat

Toch blijkt uit het onderzoek dat het klimaat niet de hoogste prioriteit heeft. Op nummer één staat natuurlijk het economische herstel, gevolgd door het klimaat. Meer dan 8 op de 10 Nederlanders geven aan zich zorgen te maken om het klimaat en zouden dit hoger op de politieke agenda willen zien.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.