Mensen vinden uitspraak psychiater Bram Bakker over #MeToo 'kul'

Nu aan het lezen

Mensen vinden uitspraak psychiater Bram Bakker over #MeToo ‘kul’

Mensen vinden uitspraak psychiater Bram Bakker over #MeToo ‘kul’

A big bowl of wrong, schrijft Henk van Straten vanochtend op Twitter. Hij refereert naar wat Seinfeld-bedenker Larry David zou hebben gevonden van de laatste uitzending van de Tafel van Tijs.

Gasten schoven donderdag aan bij het EO-opinieprogramma om te praten over de relatie tussen de veranderde seksuele moraal en de hoos aan verhalen over seksuele misbruik onder #MeToo. Volgens psychiater Bram Bakker zijn die twee onmiskenbaar met elkaar verbonden.

Seksuele moraal

Het betreffende fragment waarin Bakker dit zegt, ligt onder vuur. Tegenstanders zeggen dat seksueel misbruik iets is van alle tijden en de lossere seksuele moraal daar niets mee te maken heeft.

Saskia Noort schrijft op Twitter zich ‘woest te maken’ om zoveel domheid. De schrijfster koos er lang voor niet in het openbaar te praten over de verkrachting die zij op haar veertiende meemaakte. Toen zij zich uitsprak, ontving ze talloze brieven van vrouwen die hetzelfde hadden meegemaakt.

Op Twitter refereert Van Noort naar die periode. “ik kreeg brieven van tachtigjarige vrouwen die voor het eerst spraken”, schrijft ze. “En kijk eens even in die kerk van jullie”, voegt ze daaraan toe.

Terug in de tijd

Bakker pleit in het EO-programma voor meer verbinding in de slaapkamer, in plaats van losse seksuele contacten. Volgens tegenstanders van Bakker, is het juist dankzij de lossere moraal dat vrouwen zich durven uit te spreken.

Bakker noemt het seksueel misbruik dat nu naar buiten komt onder de noemer #MeToo, een bijproduct van de seksuele revolutie. “Als het lekker is, is het leuk.” Het zou dan minder erg zijn, denken mensen, aldus Bakker die in 2012 een boek schreef over seks: Over seks gesproken.

Nuance

Bakker zegt in navolging op de storm van kritiek dat ‘Genuanceerd praten over de problematiek van gezonde seksuele grenzen bewaken op sociale media niet gaat lukken’.

Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz (VVD) laat op Twitter weten de uitspraken van Bakker ‘kul’ te vinden. “Wat hier ‘losse seksuele moraal wordt genoemd, is vrijheid en zelfbeschikking. We gaan niet de tijd terugdraaien.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.