Meryl Streep brengt een hoopvolle maar vernietigende speech over Trump

Nu aan het lezen

Meryl Streep brengt een hoopvolle maar vernietigende speech over Trump

Meryl Streep brengt een hoopvolle maar vernietigende speech over Trump

Steractrice Meryl Streep sleepte vannacht een belangrijke award voor haar levenswerk in de wacht tijdens de Golden Globes. Maar in plaats van de spotlights te pakken om haar favoriete rollen en films te belichten, vestigde ze de aandacht op iets veel ‘echters’: een gezond politiek klimaat dat in het geding komt dankzij Donald Trump.

Hollywood is ‘gewoon een stelletje mensen van allerlei plekken’, zei Streep terwijl ze de geboorteplaatsen van de meest gevestigde acteurs en actrices benoemde. “Sarah Paulson, opgevoed door een alleenstaande moeder in Brooklyn. Sarah Jessica Parker, één van de zeven of acht kinderen in Ohio. Natalie Portman, geboren in Jeruzalem en Ryan Goslin, zoals alle aardige mensen op de wereld, afkomstig uit Canada.”

Geboortecertificaten

Na een welgetimede stilte liet ze vallen: “Waar zijn hun geboortecertificaten?” Na deze eerste referentie aan Donald Trump en zijn anti-immigratie beleid, was het hek van de dam.

Hoewel Meryl Streep niet één keer Trumps naam noemde, was het na alle referenties over ‘vernedering’, ‘pestgedrag’ en ‘seksisme’ meer dan duidelijk over wie dit welgeschreven relaas ging. Niemand minder dan de toekomstige president van de Verenigde Staten.

Persvrijheid

Naast een persoonlijke afkeer van de karakteristieken van Trump, roept Streep op om journalisten de komende tijd extra te beschermen en te steunen. “Juist nu moeten we ervoor zorgen dat de zittende macht zich moet verantwoorden, precies de reden waarom onze (pers)vrijheid in de grondwet is opgenomen.”

“Sluit je aan bij mij en onze hele gemeenschap om journalisten te steunen want we hebben het nodig dat ze werk verrichten. En ze hebben ons nodig om de waarheid te beschermen.”

Princess Leia

Streep eindigt haar speech af met een verwijzing naar de iconische ‘Princess Leia’, afgelopen maand overleden. “Zoals mijn dierbare vriendin ooit tegen mij zei: neem je gebroken hart, en verander het in art.

Kijk hieronder de nu als historische speech terug waaruit blijkt dat niet alleen haat ons terug laat gaan naar het verleden, maar ook simpelweg niet wordt gesteund door de grotere kunstenaars der aarde.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.