Tech Thursday: Met deze drie apps kom je van je stress af

Nu aan het lezen

Met deze drie apps kom je van je stress af

Met deze drie apps kom je van je stress af

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Het is de Week van de Werkstress, wat betekent dat er extra aandacht is voor stress op het werk. En dat moet ook wel: burn-outs zijn namelijk beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Maar gelukkig kun je ook wat aan al die stress op werk doen. Bijvoorbeeld door apps in te zetten om even een momentje van rust en herstel te creëeren. Met deze apps is dat goed mogelijk.

Stop, Breathe, Think

We kennen het allemaal wel: het is even ontzettend druk en chaotisch op werk, en je weet echt niet meer hoe je het allemaal moet doen. Maar daar is een oplossing voor: stop, adem en denk. De app Stop, Breathe, Think wil je daarbij helpen, door exact dat te doen.

De gedachtegang is dat door even rustig te ademen, je weer in contact komt met je emoties. In slechts vijf minuten zou je de stress weer van je afgeslagen moeten hebben en weer goed door kunnen gaan met wat je aan het doen was. De app doet dit in vier stappen.

Stop-Breathe-Think, stress

Allereerst ga je ademen: sluit je ogen, adem diep in en denk na over hoe je je mentaal en fysiek voelt. Na tien seconden gaat er een alarm af en ga je door met de volgende stap. Daarin beantwoord je vragen over hoe je je fysiek en mentaal voelt. Ook geef je aan welke emoties je voelt, met een maximum van vijf. Op basis daarvan worden een aantal activiteiten voorgesteld die je kunt doen, met hulp van de app.

Op deze manier moet je weer tot rust kunnen komen en je lichaam en geest de tijd geven om te herstellen van je emoties. Stress en andere nare emoties verdwijnen zo naar de achtergrond en jij kunt weer door met je werk!

Stop, Breathe, Think is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Happify

Het is onmogelijk om je altijd maar goed en gelukkig te voelen. Maar je emoties zijn belangrijk en hebben een duidelijke invloed op je werk en je leven. Happify wil nare emoties, zoals stress of verdriet, naar de achtergrond brengen aan de hand van speciale tools en programma’s, die je de controle geven over je gevoelens en gedachten.

De app begint met een aantal vragen over jezelf. Heb je bijvoorbeeld kinderen? En hoe ga je om met tegenslagen? Daarna moet je een account aanmaken en kun je van start. Je krijgt direct een aantal programma’s te zien die voor jou aanbevolen worden, bijvoorbeeld om beter om te kunnen gaan met stress.

Happify

Nadeel is wel dat sommige programma’s betaald zijn, maar diverse andere zijn helemaal gratis. In het programma om beter om te gaan met stress, wordt je bijvoorbeeld gestimuleerd om positiever te zijn door spelletjes te spelen die draaien om onder meer positieve woorden. De bedoeling is dat je je daardoor gelukkiger gaat voelen.

Alle programma’s zijn ontwikkeld door wetenschappers en experts die interventies op het gebied van positieve psychologie, mindfulness en cognitieve gedragstherapie hebben onderzocht.

Happify is gratis te downloaden voor iOS en Android, maar bevat wel in-app aankopen.

Breathe2Relax

Breathe2Relax is een app die je niet alleen leert hoe je met stress om kunt gaan door op de juiste manier te ademen, maar je ook informatie geeft over wat stress met je lichaam doet. De app bevat video’s over hoe je op de juiste manier kunt ademen om stress te verminderen. Dit zou specifiek via ademen in je buik zijn, in plaats van via je borstkas.

Ook zitten er oefeningen in om te ademen om je stress te verminderen. Vooraf geef je aan hoe gestrest je bent, zodat je later kunt zien of je resultaten beter worden. Zo verminder je niet alleen je stress, maar zie je ook dat het beter wordt. Bij de oefeningen wordt er op een rustige manier gesproken om je te begeleiden tijdens het ademhalen.

Hoewel de app minder uitgebreid is dan de andere twee, kan het wel een mooie manier bieden om gedurende de dag even weer tot rust te komen. En dat kan erg belangrijk zijn om stress te verminderen.

Breathe2Relax is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Breathe2relax

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.