Grote studio's delen gratis achtergronden voor videovergaderingen

Nu aan het lezen

Met deze gratis achtergronden maak je je videovergaderingen leuker

Met deze gratis achtergronden maak je je videovergaderingen leuker

We werken inmiddels een maand lang vanuit huis, wat betekent dat we behoorlijk wat hebben vergaderd via videobellen. Hoewel het leuk is om elkaars verschillende werkplekken in huis te zien tijdens het bellen, kan het ook stressvol zijn om te zorgen dat je achtergrond altijd maar netjes en opgeruimd is. En na een tijdje wordt die boekenkast achter je collega ook wel erg saai. Gelukkig zijn er diverse media die nu gratis achtergronden voor videovergaderingen delen, waaronder Wizarding World, Star Wars en Netflix. Zo worden je vergaderingen wel veel leuker!

In onder meer Microsoft Teams en Zoom is het mogelijk om zelf een achtergrond in te stellen voor tijdens het bellen. De diensten proberen vervolgens automatisch je gezicht uit te knippen, zodat alleen jij in beeld bent en de rest van de kamer niet. Dat werkt overigens het beste als je achtergrond egaal is, maar de ervaring leert dat de software ook een heel eind komt als je in een drukkere kamer zit.

Zo stel je je eigen achtergrond in

In de Zoom-app kun je je achtergrond vrij gemakkelijk aanpassen. Je klinkt rechtsboven op ‘Instellingen’ en dan op ‘Virtuele Achtergrond’. Daar staan een aantal opties van Zoom zelf, maar je kunt ook op het +-icoontje klikken naast de tekst ‘Kies virtuele achtergrond’. Op die manier kun je een foto van je eigen computer uploaden.

Bij Teams is dit een stukje ingewikkelder. Officieel mag je namelijk pas vanaf mei dit jaar je eigen achtergronden uploaden in de dienst, maar via een kleine omweg kan dat nu al. Zit je op een PC, dan kun je een afbeelding opslaan of kopiëren naar de map met het adres: AppData\Roaming\Microsoft\Teams\Backgrounds\Uploads. Zit je op Mac, dan is het adres als volgt: /users/<username>/Library/Application Support/Microsoft/Teams/Backgrounds/Uploads.

De foto’s die in deze map worden geplaatst, zijn als achtergrond te selecteren in Teams. Om de foto te selecteren tijdens het bellen, klik je in het videogesprek op de drie puntjes (…) in de menubalk. Vervolgens kies je ‘achtergrondeffecten weergeven’. Aan de rechterkant zie je nu verschillende achtergronden. Scroll naar beneden, en je ziet je eigen toegevoegde beelden.

Gratis achtergronden voor videobellen: Harry Potter

De volgende stap is natuurlijk om een aantal toffe achtergronden te kiezen voor tijdens het videobellen. En die zijn er genoeg! Diverse studio’s hebben namelijk gratis opties online gezet, die jij gewoon mag downloaden en gebruiken. Eén daarvan is Wizarding World, bekend van Harry Potter en Fantastic Beasts. Op hun website staan achtergronden van locaties uit de film- en boekenseries, zoals Ollivanders, de Room of Requirement, Potions Class, Hogwarts en Hagrid’s Hut.

Bij iedere foto staat een link. Klik daarop en je krijgt een grote versie van de afbeelding, die je kunt gebruiken tijdens het videobellen. Zo worden je videovergaderingen magisch!

gratis achtergronden voor videovergaderingen, Harry Potter
Foto: Wizarding World

Star Wars

Ben je groter fan van de Star Wars-saga? Dan kun je gaan videobellen vanuit de Millennium Falcon, de Death Star of Cloud City. En nee, dat is dus geen grap. Op de officiële Star Wars-website staan namelijk allerlei gratis achtergronden voor videovergaderingen waar je uit kunt kiezen. En geloof ons: het zijn er echt behoorlijk veel. Er is namelijk vanuit iedere film wel een achtergrond aanwezig. Dus neem een uurtje en bekijk je opties rustig!

gratis achtergronden voor videovergaderingen, Star Wars
Foto: Star Wars/Disney

Netflix

De Nederlandse afdeling van Netflix doet ook mee aan deze trend en heeft vier gratis achtergronden voor videovergaderingen op Twitter gedeeld. Ben je fan van Tiger King? Dan kun je daar een achtergrond van gebruiken. Maar ook van hitseries als Stranger Things en Friends zijn achtergronden aanwezig. Met slechts vier opties is de keuze misschien niet reuze, maar de kans is klein dat je de verleiding kan weerstaan om deze pareltjes toe te voegen aan je collectie in Teams of Zoom.

Marvel

Wakanda, het Sanctum Sanctorium van Dr. Strange of de Avengers Tower: je kunt je in al dit soort werelden wanen dankzij de gratis achtergronden die Marvel heeft gedeeld. Het toffe is dat deze beelden niet alleen uit de films komen, maar ook uit de stripboeken. Ja dat lees je goed: Marvel heeft ook tekeningen uit de stripseries gedeeld die je als achtergrond kunt instellen. Zo is er dus voor elk wat wils: voor de filmfans en voor de mensen die de stripboeken meer waarderen.

Gratis achtergronden voor videobellen: Marvel
Foto: Marvel

DC

Natuurlijk kon ook DC niet achterblijven en ook zij hebben achtergronden gedeeld die je kunt gebruiken. Je kunt je videogesprekken daardoor vanuit bijvoorbeeld de Batcave voeren, of juist vanuit het Fortress of Solitude. Overigens deelde DC geen beelden vanuit zijn films, maar alleen vanuit de stripboeken.

gratis achtergronden voor videovergaderingen: DC
Foto: DC

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.