Vance

Met deze gratis diensten maak je zelf een goed logo voor je bedrijf

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Een bedrijf kan tegenwoordig niet meer zonder logo, zelfs als het om je eigen freelance-praktijk gaat. Maar een logo laten maken kost in de meeste gevallen veel geld, wat je misschien niet hebt. Gelukkig zijn er ook allerlei diensten die je dit helemaal zelf laten doen, en ook nog eens gratis. Toch zijn niet alle diensten goed, dus voor welke kies je dan? Ik zocht drie van de beste voor je uit.

Adobe Spark

Adobe Spark is een gratis en ontzettend veelzijdige dienst voor het maken van grafisch materiaal. Je kunt hier niet alleen een logo in maken, maar ook geweldige berichten voor sociale media, visitekaartjes en nog allerlei andere dingen mee maken. Bovendien worden je projecten automatisch opgeslagen, zodat je ze altijd kunt bewerken of opnieuw kunt downloaden.

De dienst bevat diverse templates voor allerlei soorten content, maar je kunt ook vanaf niets beginnen. Met de eenvoudige zoekfunctie bovenin kun je zoeken naar wat je wilt maken, in dit geval dus een logo. Vervolgens kies je een afmeting – bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor Facebook – en voeg je eventueel een afbeelding toe.

Daarna krijg je een mooi canvas waarin je kunt werken. Adobe heeft alvast een tekstvak en een achtergrond voor je ingevoerd, maar alles is te bewerken naar je eigen smaak. Ook kun je extra tekst, icoontjes en foto’s toevoegen, en zelfs teksteffecten.

Klik en sleep tot je tevreden bent, en je logo is klaar. Die kun je vervolgens gratis downloaden, zonder dat er een watermerk overheen komt. Zo simpel kan het dus zijn!

Voorbeeld van een eenvoudig logo gemaakt met Adobe Spark.

Shopify Hatchful

Shopify is een geweldig platform als je een eigen webshop wil maken. En dit platform weet ook dat geen webshop compleet is zonder logo, dus kun je hier er ook zelf eentje maken met een dienst genaamd Hatchful.

Hier begin je met kiezen in welke branche je zit, zodat de dienst je logo en de opties daarop af kan stemmen. Vervolgens kies je je visuele stijl, bijvoorbeeld klassiek of innovatief. Daarna vul je je bedrijfsnaam en eventuele slogan in, en vertel je de dienst waar het logo gebruikt gaat worden.

Hatchful geeft vervolgens een aantal voorbeelden van logo’s, die het maakte op basis van jouw keuzes. Kies er eentje – je kunt later altijd nog een ander kiezen – en je krijgt de opties om nog van alles aan te passen. Zo kun je het font wijzigen, de kleuren aanpassen, icoontjes toevoegen en de lay-out omgooien.

Als je tevreden bent, kun je je logo downloaden. Hierbij krijg je het logo op hoge resolutie, maar ook in verschillende formaten. Daardoor heb je direct het goede bestand voor bijvoorbeeld een banner op Twitter of je profielfoto op Instagram. Om de bestanden te downloaden moet je wel eerst een account aanmaken, wat een nadeel kan zijn. Maar alle bestanden worden dan wel direct naar je e-mail verstuurd.

Voorbeeld van een eenvoudig logo gemaakt met Hatchful.

Canva

Canva kan op dit lijstje natuurlijk niet ontbreken, ook al is het niet specifiek gemaakt voor het ontwerpen van logo’s. Deze online dienst laat je namelijk diverse soorten grafische content maken, zoals banners voor op Facebook of Instagram.

Allereerst kies je wat voor ontwerp je wilt gaan maken, zoals dus een banner. Vervolgens krijg je een nieuw scherm, waar een leeg canvas staat. Aan de linkerkant staan diverse layout-opties, mocht je een basis willen hebben om mee te werken. Veel layouts en foto’s zijn gratis, voor anderen moet je betalen.

Ieder onderdeel van je ontwerp is aan te passen. Daarnaast kun je zelf een achtergrond kiezen, evenals een font en icoontjes. Ook kun je kiezen of een onderdeel bijvoorbeeld halftransparant moet zijn. Als je eenmaal klaar bent, kun je je bestand downloaden en gaan gebruiken.

Voorbeeld van een eenvoudig logo gemaakt met Canva.

Tips bij het maken van een logo

Het maken van een goed logo is niet alleen afhankelijk van het gebruik van een goede dienst, maar ook van hoe het geheel er uit ziet. Daarom geef ik je graag nog een paar tips bij het maken van je eigen logo.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar evelinem@okgo.nlof via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.