Vance

Met welke chat-apps kan ik veilig communiceren?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Hoewel je misschien niet veel te verbergen hebt, hoeven je gesprekken met vrienden en familie nu ook weer niet door iedereen gelezen te worden. De status van je oma’s gezondheid of de uitkomst aan het bezoekje aan de dokter gaat een ander immers niets aan.

Maar je wilt het nieuws mogelijk wel met anderen delen. En de kans is groot dat je dat via een chat-app doet. De ene chat-app is echter veiliger dan de ander. Dus welke is nu eigenlijk het beste als je veilig – zonder dat anderen mee kunnen lezen – wilt communiceren?

End-to-end-encryptie

Het meest belangrijke op dit punt is dat een chat-app end-to-end-encryptie heeft. Daardoor kunnen alleen de zender en de ontvanger een bericht lezen. Je berichtje zit als het ware in een soort verzegelde envelop, zodat een ander het bericht onderweg niet kan lezen.

Het mooie is dat deze encryptie ook werkt voor het verzenden en ontvangen van foto’s, video’s en documenten. Je kunt dus zelfs een doorverwijzing van een huisarts met je vrienden delen, zonder dat een ander dit ooit kan lezen. Wel zo veilig.

Er zijn inmiddels vrij veel apps die gebruikmaken van end-to-end-encryptie. Daardoor heb je dus een ruime keuze in wat je precies gebruikt. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Ik licht drie apps voor je uit die je goed kunt gebruiken.

WhatsApp

Allereerst natuurlijk de meest bekende app: WhatsApp. Ja, ook deze chat-app maakt gebruik van end-to-end-encryptie, dus de inhoud van je berichten is volkomen veilig. Bovendien zit tegenwoordig vrijwel iedereen op WhatsApp, wat het allemaal wel zo gemakkelijk maakt.

Toch zijn er wel een paar nadelen aan deze app. WhatsApp is het eigendom van Facebook, dat geld verdient met het verzamelen van informatie over zijn gebruikers. De inhoud van je berichten kan het bedrijf niet lezen, maar het kan wel zien met wie jij wanneer contact hebt gehad.

Op dit moment wordt er nog geen data gedeeld tussen WhatsApp en Facebook. Maar dat willen ze in de toekomst wel gaan doen. Dit zijn dingen waar je je bewust van wilt zijn, ook al heeft het geen gevolgen voor wat jij precies tegen anderen zegt.

WhatsApp kun je downloaden voor Android, iOS en op je desktop gebruiken in de browser

Signal

Ga je liever voor een privacyvriendelijk alternatief? Dan is Signal de beste optie. Deze app heeft vrijwel alle functies die WhatsApp ook heeft, behalve de stickers en de GIF’jes. Maar gewoon even een berichtje sturen met een foto of video is absoluut geen probleem.

Bovendien kun je ook veilig bellen via deze app, want ook dat is met end-to-end-encryptie beveiligd. Maak je je echt zorgen om je privacy? Dan kun je je chatgeschiedenis na een bepaalde tijd laten verwijderen.

Signal heeft bovendien geen interesse in jouw gegevens. Daardoor verzamelt de app helemaal niets van je en gaat dat het ook niet doen. Wel zo prettig als je privacy hoog in het vaandel hebt staan.

De app kun je gebruiken op iOSAndroid en je desktop.

Threema

Wil je nóg anoniemer zijn? Dan kun je de Zwitserse app Threema gebruiken. In deze app hoef je geen telefoonnummer door te geven, maar alleen een gebruikersnaam aan te maken. Daardoor kun je dus echt heel anoniem zijn, ook binnen de app.
Verder zijn ook je telefoongesprekken en zelfs je statusberichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Echt alles in de app is dus niet zomaar door een ander te bekijken.

Toch is er wel een nadeel: je moet er 2,99 euro voor betalen. Er zitten dan ook veel minder mensen op deze app dan op de gratis alternatieven.

Threema is te gebruiken op AndroidiOS en je Windows Phone. Je kunt de chat-app ook in je browser gebruiken.

En Snapchat, Telegram en Messenger dan?

Ja, Snapchat is ook een soort chat-app. Hoewel dit een populaire app is, is deze echter niet zo veilig voor het verzenden van vertrouwelijke berichten.

De app maakt namelijk geen gebruik van end-to-end-encryptie. Mocht een derde partij dus interesse hebben in je berichten en deze onderscheppen, dan kunnen ze die gewoon inzien. Stuur je dus iets wat een ander écht niet mag lezen? Doe het dan niet via Snapchat!

Telegram maakt wel gebruik van end-to-end-encryptie, maar slaat je gesprekken (behalve de ‘secret chats’) op in de cloud. Dat is een groot risico, want een hacker kan al je berichten, foto’s en video’s stelen als hij in de cloud kan komen.

Facebook Messenger is nog weer een ander verhaal. De app ondersteunt wel end-to-end-encryptie, maar dat moet je specifiek aanzetten. Onder je instellingen kun je kiezen voor ‘Geheime gesprekken’. Pas als je dat activeert in de app, zijn je gesprekken versleuteld. Doe je dat niet, dan worden ze op de server van Facebook ontsleutelt. Daardoor kan Facebook ze dus alsnog lezen.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar evelinem@okgo.nlof via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.