Millennials ervaren meer druk om perfect te zijn dan ooit - Vance

Nu aan het lezen

Millennials ervaren meer druk om perfect te zijn dan ooit

Millennials ervaren meer druk om perfect te zijn dan ooit

Dankzij social media kun je binnen no time op de hoogte zijn van wat een oude bekende doet met zijn of haar leven. Je weet inmiddels dat een hoop mensen waarmee je vroeger op school zat zijn gaan samenwonen, trouwen of kinderen krijgen. Maar je ziet ook hoe succesvol en perfect een hoop oude bekenden zijn geworden. De zelf opgezette bedrijven vliegen je om te oren en je beseft je dat jij dat misschien ook had moeten doen.

Het is geen gekke gedachte, want door de maatschappij waarin we op dit moment leven, is de druk om perfect te zijn én om perfect te presteren groter dan ooit. Uit een grootschalige studie waarbij 77 onderzoeken met bijna 25.000 deelnemers van 15 tot 49 jaar onder de loep werden genomen. Hieruit blijkt dat millennials meer druk om perfect te moeten zijn ervaren dan ooit tevoren.

Social media

Social media is een grote boosdoener in de druk die de millennials hierdoor ervaren. We zien posts van mensen met hun perfecte levens, want de minder leuke dingen worden niet tot nauwelijks gedeeld. Klinisch psycholoog Simon Sherry vertelt dat dit gevoel nog erger wordt door wanneer de ouders erg controlerend zijn.

Dat perfect willen zijn kan behoorlijke gevolgen hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat het zich vaak uit in angst, stress, depressie of eetstoornissen. Niet gek ook dat een burn-out vaak ook het gevolg van perfectionisme is. Maar dat is niet alles, want het kan op latere leeftijd ook gevolgen hebben. Neurotisch zijn, vatbaar zijn voor negatieve emoties zoals schuldgevoel, jaloezie en angst zijn hier voorbeelden van.

Tot slot zorgt het streven naar perfectie ervoor dat we een stuk vaker mislukken en juist minder succes hebben. Waardoor zij zich weer extra zorgen gaan maken. Het is als het ware een vicieuze cirkel waar moeilijk uit te komen is.

Oplossing

Perfect willen zijn klinkt misschien niet als een groot probleem, omdat het vaak onderschat wordt. Maar dat is het wel. Psycholoog Sherry vertelt dat er wel een oplossing voor is. Als ouders een stuk minder controlerend zullen zijn, dan zouden de kinderen waarschijnlijk al veel minder perfectionistisch zijn. Kinderen moeten weten dat ze fouten mogen maken, daar leren ze tenslotte van.

Maar ook preventie is een goede manier om millennials minder perfectionistisch op te laten groeien. Leg op scholen al uit dat celebrity’s een leven leiden waar je niet aan hoeft te spiegelen, dat social media niet de werkelijkheid is. Daarnaast moeten zij op jonge leeftijd al leren dat het niet erg is om fouten te maken, daar leer je tenslotte alleen maar van.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.