Millennials laten aantal scheidingen in de Verenigde Staten flink dalen

Nu aan het lezen

Millennials laten aantal scheidingen in de Verenigde Staten flink dalen

Millennials laten aantal scheidingen in de Verenigde Staten flink dalen

Het leek vroeger vaker de regel dan de uitzondering: gescheiden ouders. Baby boomers trouwden vaak jong, gingen scheiden en trouwden opnieuw. Maar millennials lijken dat heel anders aan te pakken. Het aantal scheidingen in de Verenigde Staten is door hen namelijk flink gedaald, meldt Bloomberg.

Volgens nieuwe data zijn Generatie X en millennials veel kieskeuriger over met wie ze trouwen. Ook trouwen ze later, namelijk pas als hun opleiding, carrières en financiële situatie goed zijn. Het aantal scheidingen in de Verenigde Staten daalde daardoor met 18 procent tussen 2008 en 2016, blijkt uit analyse van professor Philip Cohen, van de Universiteit van Maryland.

Dat het aantal scheidingen daalde, was al duidelijk. Alleen de oorzaken waren niet bekend. Er zijn diverse theorieën, zoals dat er meer oudere mensen zijn. Ouderen scheiden over het algemeen minder. Maar volgens de analyse van Cohen is er dus iets heel anders aan de hand. Want zelfs als je de leeftijdsfactor in beschouwing neemt, daalde het aantal scheidingen met 8 procent.

Opvallend genoeg zijn er ook minder huwelijken gesloten in de afgelopen decennia. Cohen berekende het aantal scheidingen echter relatief aan het totaal aantal getrouwde vrouwen. Dat er minder scheidingen zijn doordat er minder huwelijken zijn, is dus niet het geval. Het toont eerder aan dat de mensen die wel trouwen, waarschijnlijk ook vaker bij elkaar blijven dan dat ze 10 jaar geleden deden.

Ouder en hoger opgeleid

Bij baby boomers zag de wereld er heel anders uit. Tussen 1190 en 2015 verdubbelde het aantal scheidingen van mensen tussen de 55 en 64 jaar oud. Het aantal verdriedubbelde zelfs voor Amerikanen van 65 jaar en ouder. En ook nu scheiden baby boomers veel vaker dan de generaties voor hen deden op een vergelijkbare leeftijd.

Jongeren doen dat dus anders. “Een van de redenen van de daling is dat de getrouwde populatie ouder en hoger opgeleid wordt”, aldus Cohen. “Trouwen is steeds meer een prestatie en een status, in plaats van iets dat mensen doen, ongeacht hoe het met hen gaat.”

Veel armere en lager opgeleide Amerikanen besluiten om helemaal niet te trouwen. Ze wonen wel samen en voeden samen kinderen op, maar besluiten niet om in het huwelijksbootje te stappen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.