Vance

Uit onderzoek over millennials blijkt: perfectionisme is sterker dan ooit

Als tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar je grootste zwaktebod is hét politiek correcte antwoord: ‘Ik ben té perfectionistisch.’ Hiermee geef je aan hard te werken en niet te rusten voor iets nagenoeg perfect is. Bravo! You got the job.

Toch is die drang om te excelleren allesbehalve gunstig. Jezelf voorbijstreven levert ons interne druk op die in maar weinig gevallen gezond is. Een beetje competitiedrang of streven naar doelen is gezond, zeggen onderzoekers, maar zij concluderen ook dat perfectionisme schadelijk is als hoge verwachtingen worden gesteld door anderen. Voorgeschreven perfectionisme wordt zelfs geassocieerd met angst, depressie en andere psychische problemen.

Sociale media

Precies deze sociale druk is de afgelopen drie decennia met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychological Bulletin. Het is de eerste studie waarin het verschil tussen generaties in perfectionisme is onderzocht.

Waar komt de verhoging in perfectionisme vandaan? Volgens een van de onderzoekers suggereert de onderzoeksdata dat sociale media en het oneindige vergelijkingsmateriaal aan te wijzen is als bron van extreem perfectionisme.

Externe factoren

Een andere reden voor de stijging van perfectionisme is het kapitalisme en de veranderde cultuur. Met name Britse, Amerikaanse en Canadese samenlevingen zijn individueler en materialistischer geworden. Jonge mensen zouden hierdoor meer dan vroeger in competitieve omgevingen terechtkomen waardoor irreële verwachtingen ontstaan op het gebied van onderwijs en werk.

Het resultaat van de veranderde maatschappij zorgt voor een fikse stijging in ons streven naar perfectie. Dat geldt voor hoe streng we zijn voor onszelf, tot wat wij anderen opleggen en hoeveel druk wij van externe factoren ervaren.

Controle

Dat de maatschappij ons – en dan met name onze Engelstalige millennialgenoten – onder druk zet, wil niet zeggen dat we dit passief hebben te ondergaan. Er zijn steeds meer mensen die social media op gezette tijden willen gebruiken en festivals om falen te vieren, groeien.

Goede resultaten zijn niet zaligmakend als blijkt dat we er doodongelukkig en ziek van kunnen worden en dat besef, is dan weer heel leerzaam. En zo blijkt maar weer: dat zesje waar je als student tevreden mee was? Lang zo slecht nog niet.