Mindfulness helpt tegen negatieve emoties, blijkt uit nieuw onderzoek

Nu aan het lezen

Mindfulness helpt tegen negatieve emoties, blijkt uit nieuw onderzoek

Mindfulness helpt tegen negatieve emoties, blijkt uit nieuw onderzoek

Na alle drukke feestdagen was je misschien van plan om het jaar eens rustiger aan te beginnen. Een goed moment om eens stil te staan bij de goede voornemens die je wellicht had voor dit jaar. Was je van plan om wat meer selfcare in te plannen door bijvoorbeeld mindfulness? Goed nieuws, want uit een nieuwe studie blijkt dat je je hier daadwerkelijk beter door zult voelen.

Mindfulness zorgt er namelijk voor dat je negatieve emoties makkelijker los kunt laten, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Mindfulness onderzoek

Voor het onderzoek hiernaar deden 26 participanten mee. De participanten werden verdeeld onder een experimenten groep en controle groep. De experimentele groep kreeg vier weken lang een mindfulness training met dagelijkse oefeningen zoals ademhalingsoefeningen of meditatie via een app.

De andere groep kreeg dit allemaal niet. Na de vier weken werden alle participanten weer bij elkaar gezet voor verder onderzoek. De participanten kregen hier verschillende afbeeldingen te zien waarbij de participanten even zullen schrikken na het zien hiervan. Het verband van het korte schok-effect en de afbeeldingen, zorgen voor een bepaalde angst in het lichaam.

De dag daarna kregen alle participanten weer dezelfde afbeeldingen te zien. Hier kwamen de onderzoekers erachter dat de groep die een mindfulness training had gevolgd, in staat waren om dit gevoel compleet uit te schakelen. Zo is kan voor het eerst echt gezegd worden dat er een link is tussen mindfulness en het uitschakelen negatieve emoties.

Dit onderzoek zorgt voor een doorbraak wat betreft mindfulness. Omdat deze resultaten te zien zijn bij slechts een kleine groep respondenten, zal het onderzoek op grotere schaal verder onderzocht worden.

Mediteren

Dit laat dus maar zien hoeveel baat we hebben bij mediteren. Mocht je van plan zijn om dit weer op te pakken, is dit wellicht een goed moment om er weer mee te beginnen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.