Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie en hoe is het om elke dag te werken in een gebouw dat soms lijkt op een museum of speeltuin in plaats van een kantoor? Om de proef op de som te nemen gingen wij een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijkje in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast bij het bedrijf achter verschillende kortingssites zoals kortingscode.nl: Imbull.
Misschien was je onlangs nog in een kerk voor een bruiloft. Anders is de kans groot dat jij je, net als ik, niet meer kunt herinneren wanneer je voor het laatst in een kerk was. De werknemers van Imbull kunnen het zich zonder twijfel wel herinneren, want zij werken elke dag in de Oranjekerk in Amsterdam. Onze gastheer en CEO van het bedrijf, Jochem Vroom, vertelt ons hoe ze deze kerk hebben omgebouwd tot hun kantoor.
Een beetje geschiedenis
De Oranjekerk staat er al sinds 1903, maar samen met de interesse in de Kerk, verdween ook beetje bij beetje het geld. In de jaren ’90 was het te duur geworden om het gebouw te verwarmen en te onderhouden. Daarom werd er aanvankelijk gepland om de kerk te slopen, maar door protesten van de buurt heeft de kerk toch een tweede leven gekregen. Een deel van het gebouw is nog steeds een kerkzaal. Het grootste deel wordt nu verhuurd als kantoorruimte.
“Toen wij drie jaar geleden een nieuw pand zochten om in te verhuizen, duurde het een tijdje voor we vonden wat we zochten. Het allerlaatste gebouw dat we bezochten was deze kerk en hoewel het er toen helemaal anders uitzag en de ligging niet perfect was, werden we toch heel enthousiast toen we hier binnenstapten.” Vertelt Jochem ons.
“Het bleef wel een uitdaging om naar deze kantoorruimte te verhuizen, want het zag er toen helemaal anders uit en de akoestiek was ook verschrikkelijk.” Kerken zijn natuurlijk gebouwd om de priester overal verstaanbaar te maken. Dat zorgde ervoor dat je iemand kon horen fluisteren die helemaal aan de andere kant van het gebouw staat. “Gelukkig heeft Stadsherstel hier wat aan gedaan om het zo aangenaam mogelijk voor ons te maken.”
Om de akoestiek te verbeteren hebben ze ten eerste het gebouw opgedeeld in 2 verdiepingen. Daarnaast heeft Stadsherstel ook een hele dikke, geluidsabsorberende vloer gelegd en de wanden ook geluidsabsorberend gemaakt.
Vervolgens was het een uitdaging om het warm te houden tussen de kille betonnen muren. “Hierdoor hebben we natuurlijk wel een aardige energierekening wanneer de winterperiode begint.” Geeft Jochem toe. “Het is een grote ruimte, dus wordt het trager opgewarmd, maar koelt het hier ook minder snel af.”
No risk, no fun
Het mag dan wel een risico geweest zijn om naar de Oranjekerk te verhuizen, het was zeker een succesvol risico. “Als we hier klanten of partners ontvangen zijn ze altijd onder de indruk. Kortingssites zijn niet bepaald de meest sexy branche, maar deze ruimte doet onze imago als hip bedrijf wel ten goede.”
Jochem heeft zeker gelijk, wat betreft hun imago. Toen we planden om het kantoor te bezoeken, werden we ook niet meteen wild van de gedachte aan een kortingssite. Maar dit veranderde al snel wanneer we de inspirerende locatie zagen en kennis maakten met het bruisende en jonge team van Imbull. Er hangt een ontspannen sfeer en er is ook tijd voor af en toe een grap en een grol.
De werknemers kunnen hier zowel gefocust werken als ontspannen, want naast een gezellige lunchruimte, hebben ze ook altijd toegang tot een tafelvoetbal, airhockey en flipperkasten. “Sommige collega’s wilden ook nog een pingpongtafel, maar dat heb ik tegengehouden. We hebben geen aparte ruimte waar die in kwijt kan en in de algemene ruimte zorgt dat voor te veel herrie.”
Eilanden en Internationale wateren
“De ruimte voldeed ook perfect aan onze wensen toen we van 30 werknemers zijn gegroeid naar 60. Toen hebben we de ruimte een klein beetje herverdeeld en een soort van eilandjes gemaakt per afdeling. Omdat we een internationaal bedrijf zijn, hebben we de ruimtes dus opgedeeld in teams per land waar ze verantwoordelijk voor zijn. Zo hebben we naast Nederland bijvoorbeeld ook een team voor België, Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Singapore”, vertelt Jochem trots.
“Het leuke hieraan is dat we zo een heel multicultureel bedrijf vormen met mensen van ongeveer allemaal dezelfde leeftijd. Dat zorgt voor een leuke sfeer onder de werknemers en dat zie je bijvoorbeeld ook tijdens de lunch. Dan zit iedereen samen en door elkaar. Behalve op vrijdag, want dan hebben we geen cateraar, maar gaat iedereen wat lekkers halen buiten de deur”, besluit Jochem.