Emmys 2016: Mr. Robot acteur Rami Malek brengt ode aan outcasts

Nu aan het lezen

Emmys 2016: Mr. Robot acteur Rami Malek brengt ode aan outcasts

Emmys 2016: Mr. Robot acteur Rami Malek brengt ode aan outcasts

Hoewel op Instagram het tegenovergestelde gaande lijkt, is imperfectie daadwerkelijk het nieuwe perfectie. Vlekkeloosheid is net zoals symmetrie, saai en onrealistisch. Een gegeven dat godzijdank steeds vaker terugkomt in het huidige serie- en filmaanbod.

Lena Dunham (Girls) was voor mij lang het symbool van vrouwelijke eigenheid, échte eigenheid. Een vetrolletje hier, plastische chirurgie ontbrak geheel en ook haar psychische staat was alles behalve sunshine perfect. Een fijn tegengewicht tegen volmaakte  cappuccino’s, fitgirls en ogenschijnlijke smetteloze stadslevens van leeftijdsgenoten.

Speech

Toch sloot het filmaanbod lang niet aan bij het ‘echte leven’. Een kwestie van de tijdsgeest. Gelukkig leven we nu in een tijdperk waarin misfits de nieuwe mean girls zijn en programmeurs superhelden 2.0: interessant en herkenbaar, voor iedereen die niet in de pas loopt.

Razend succesvol in zijn vak, begrijpt de Amerikaans-Egyptische acteur Rami Malek die behoefte aan echtheid en diversiteit als geen ander.

Zondag won de hoofdrolspeler van de bejubelde serie Mr. Robot de Emmy voor Beste Mannelijke Hoofdrolspeler in een Dramaserie. Hij kreeg dit voor zijn rol van Elliot Alderson, een jonge, drugverslaafde, hacker uit New York die moeizaam contact maakt met mensen. 

Dankbaar nam hij zijn prijs in ontvangst met een acceptatie-speech die Twitter laat trillen op zijn digitale grondvesten. De reden: zoveel mensen herkennen zich in het verhaal van Elliot en ‘anders zijn’.

Malek, afkomstig uit een immigrantenfamilie, beklom het podium met de woorden ‘dat iedereen de kans moet krijgen die ik heb gehad.’ Grappend refereerde hij aan zijn personage die kampt met waanideeën, “vertel me alsjeblieft dat je dit ook ziet”.

Volgens hem is de prijs een drastische verschuiving van ‘perfecte witte mannen’ die doorgaans in deze categorie in de prijzen vallen, naar de mentale instabiele maar talentvolle Elliot in Mr. Robot.

Mr. Robot

Anti-held

De award van Malek maakt deel uit van de mannelijke anti-held trend, aldus Vanity Fair, en kondigt daarmee een nieuw tijdperk van televisie aan. Hoewel misfits vaak als ‘uniek’  worden beschouwd en totaal anders dan ‘de rest’, benadert de acteur achter Mr. Robot zijn nominatie als iets waar we allemaal wat aan hebben.

Het perspectief van Elliot, een sociaal zeer onhandige jongen, is er één die veel van ons delen, aldus Malek. “Ik wil alle Elliots eren. Er zit een beetje van hem in ons allemaal”.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.