Leven op 9 vierkante meter: Japanse Hema start met verkoop Muji Hut

Nu aan het lezen

Wonen op 9 vierkante meter: Japanse Hema start met verkoop Muji Hut

Wonen op 9 vierkante meter: Japanse Hema start met verkoop Muji Hut

Regelmatig hoor je over de tiny houses, een beweging van mensen die er heel bewust voor kiezen om klein te gaan wonen. Minder materialistisch, duurzamer en goedkoper. Maar een tiny house betekent niet dat het geen mooi huis is. Sterker nog: het internet staat vol met foto’s van prachtige tiny houses waar je het liefst nog vandaag je intrek in zou willen nemen – tot je je realiseert dat je dan een groot deel van je spullen weg zult moeten doen.

De Japanse winkelketen Muji gaat ook een tiny house verkopen: de Muji Hut. Voor als je niet bekend met deze winkel: het is een soort Japanse Hema waar ze allerlei praktische dingen verkopen voor in én om het huis. Het design is simpel en strak, de producten zijn vooral heel degelijk. Ook buiten Japan is deze winkel inmiddels mateloos populair, in bijna elke grote stad in Europa kom je wel een filiaal tegen. En zelf wil ik in zo’n geval dan altijd allerlei dingen kopen, omdat ze in Nederland nog geen vestiging hebben.

Ik word hebberig van de Muji. Een beetje in strijd met de niet-materialistische insteek van een tiny house. Tegelijkertijd past de Muji Hut perfect bij de winkel: het is huis, simpel, straks en degelijk. En je wilt er meteen één hebben als je hem ziet.

Hout

Voor omgerekend 25.000 euro koop je een complete woning met een voeroppervlak van 9,1 vierkante meter en een veranda van 3,1 vierkante meter. De woning is van buiten gemaakt van donker hout, terwijl de muren en het plafond binnenin juist van licht hout zijn. De vloer is van beton. Simpel, strak en vooral degelijk lijkt het motto. Om te zorgen voor voldoende daglicht bestaat de voorkant bijna helemaal uit een glazen schuifpui, terwijl aan de achterkant een kleiner raam zit.

Muji Hut

Een klein detail: praktische zaken als een badkamer, toilet en keuken ontbreken. Net als ingebouwde voorzieningen voor water en elektriciteit. Dit kun je natuurlijk allemaal zelf nog aanleggen, maar zeker bij een badkamer en keuken, moet je rekening mee houden dat je maar 9 vierkant meter hebt. Met een minuscule badkamer van 2 vierkante meter wordt je hele huis dus al meteen bijna een kwart kleiner.

Vakantie

Dat is wel een tegenvaller, want Muji maakte ons ruim een jaar geleden lekker met concepten voor de Muji Hut in verschillende maten en met (ruimte voor) voorzieningen. Quartz ging toen kijken. Als je de foto’s van de Huts die de winkelketen toen toonde terugziet, dan vind ik wel dat uiteindelijke ontwerp mooier is dan de drie huisjes die we toen zagen. Maar tegelijkertijd is de definitieve Muji Hut wel echt heel klein geworden.

Wat dat betreft is het uiteindelijk vooral een vakantiehuisje voor een weekendje in de natuur, dan een tiny house waar je echt in kunt leven – al is niks onmogelijk natuurlijk. Zelf teken ik een in ieder geval graag voor een weekje in zo’n prachtig huisje midden in de natuur, maar blijf ik de andere 51 weken graag gewoon in mijn benedenwoning van 75 meter midden in de stad wonen.

Muji Hut
Muji Hut

Muji Hut

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.